"Coronacrisis kan doodsteek zijn voor voetbalclubs, maar ook een kans"

  Extra Time met Frank Raes, Peter Vandenbempt, Filip Joos en Arnar Vidarsson in hun kot.

  Dat de coronacrisis voor financieel penibele tijden zorgt voor bedrijven, is in heel de maatschappij duidelijk. "Voor bepaalde voetbalclubs kan dit de doodsteek zijn", klinkt Peter Vandenbempt fatalistisch in Extra Time. Arnar Vidarsson kijkt naar de opportuniteiten: "Never let a good crisis pass." 

  Over de sportieve gevolgen van het stopzetten van de competitie kunt u hier de mening van Filip Joos en Peter Vandenbempt lezen. Maar de coronacrisis gaat natuurlijk veel verder en vormt een bedreiging voor de werking van heel wat voetbalclubs. 

   

  Voetbalclubs in hogere en lagere klassen schreeuwen financieel moord en brand. Kan de coronacrisis sommige clubs definitief tenonder laten gaan, vraagt Frank Raes zich af.

   

  Vandenbempt vreest van wel: "Je hoeft maar een keer naar de cijfers te kijken die elk jaar worden gepubliceerd, dan kan je niet zeggen dat het Belgische voetbal er florissant voorstaat."

   

  "Ondanks een vrij stevig tv-contract, gunstmaatregelen van de overheid en hulp van vaak buitenlandse investeerders slagen bepaalde clubs er toch niet in om een gezond financieel beleid te voeren."

   

  "Als je al de hele tijd met het water tot aan de lippen hebt gewaad, dan zou het kunnen dat deze crisis, waarbij je maanden geen inkomsten hebt, uiteindelijk de doodsteek betekent."

   

  "Als je kijkt welke moeilijkheden Lokeren, Roeselare, Virton, Lommel... hebben, zou het best wel eens kunnen dat dit de genadeslag is."

  Als je al de hele tijd met het water tot aan de lippen hebt gewaad, dan zou het kunnen dat deze crisis, waarbij je maanden geen inkomsten hebt, uiteindelijk de doodsteek betekent.

  Peter Vandenbempt

  Vidarsson ziet kansen: "Never let a good crisis go to waste"

  Arnar Vidarsson bekijkt deze periode waarin het financieel moeilijk wordt voor de Belgische clubs, maar ook die in andere landen, door een andere bril.

   

  "Het is in mijn ogen ook een heel grote opportuniteit. Ik zag ergens een quote van Winston Churchill passeren: "Never let a good crisis go to waste.""

   

  "Ik vind het een opportuniteit om op een andere manier naar het Belgische voetbal te gaan kijken. Als het nu zo moeilijk is, is dat omdat je het zelf zo moeilijk gemaakt hebt door de jaren heen, door contracten en dergelijke."

   

  "Ik vind dat heel veel clubs in België moeten beseffen dat ze opleidingsclubs zijn. We zouden heel veel kunnen oplossen met onze jeugdopleidingen."


  "Het is moeilijk voor iedereen en het zal veel geld en moeite kosten om uit deze crisis te geraken. Maar clubs moeten beseffen dat er ook een mooie kans ligt: laat ons voor één keer met iets meer Belgen aan de aftrap komen; laat ons misschien een klein beetje de grenzen sluiten voor - laat ons zeggen - Europese C-spelers, zoals ik bijvoorbeeld was", besloot de IJslander zijn betoog met een kwinkslag. Vidarsson speelde jarenlang voor Lokeren en Cercle Brugge en was er ook coach.