Site rond Stayen ligt bijna volledig stil, Duchâtelet schat verlies op 1 miljoen

  Heel wat voetbalstadions liggen er deze tijd onaangeroerd bij. Voor sommige multifunctionele stadions - zoals Stayen, waar 1.000 mensen werken - zorgt dat voor complicaties. Zo heeft de vroegere eigenaar van STVV Roland Duchatelet zijn hotel op de site gesloten. Hij schat het verlies voor de komende tijd op bijna een miljoen euro.

  Hotel dicht

  Duchâtelet is sinds november 2017 niet langer meer voorzitter en eigenaar van STVV ( de club is in het bezit van het Japanse onlinebedrijf DMM.com) maar de ondernemer heeft op de site Stayen heel wat handelsactiviteiten die nu voor onbepaalde tijd geen opbrengsten genereren.

   

  Zo zag hij de voorbije week zijn hotelgasten één voor één verdwijnen en nu de laatste bezoeker het hotel verlaten heeft en er een reisstop komt, heeft het geen zin meer om nog langer open te houden. Niemand kan dus nog een kamer boeken met zicht op het voetbalveld.

   

  “Er kwam nu net een heel drukke tijd aan in Haspengouw met de bloesemperiode”, aldus Duchâtelet. “De 77 kamers kenden een erg hoge bezettingsgraad maar dat zal, zo vrees ik, voor langere tijd helemaal wegvallen. Dat verlies aan omzet loopt erg snel op tot 400.000 euro.”

  Duchâtelet

  Roland Duchâtelet heeft geen sportieve belangen meer bij STVV, maar wel nog commerciële.

  Geen Anderlecht in de hoeve

  Bovendien zijn er veel evenementen in de verschillende ruimtes afgelast en kan ook de gesloten vierkantshoeve Hof van Stayen, aan de overkant van het stadion, niet meer verhuurd worden.

   

  “Vorig weekend zou Anderlecht hier voor de laatste speeldag van de competitie hebben gelogeerd, maar dat is dus ook niet doorgegaan. Als we straks de rekening maken zullen we niet ver van 1 miljoen euro aan inkomsten misgelopen hebben.”

   

  Duchâtelet zal wel nog inkomsten verkrijgen want in het stadion liggen nog voedingswinkels als Albert Heijn en Lidl die niet gesloten zijn. Van de ongeveer duizend werknemers neemt callcenter Callexcel er de meerderheid voor haar rekening maar dat bedrijf besliste al snel om veel medewerkers van thuis uit te laten opereren.

  Als we straks de rekening maken, zullen we niet ver van 1 miljoen euro aan inkomsten misgelopen hebben

  Huur van het stadion

  Duchâtelet mag dan wel niets meer in de pap te brokken hebben over het (sportieve) beleid van STVV, de ex-voorzitter verhuurt wel nog altijd het stadion aan de Japanners. Die maken daar nu evenwel geen gebruik van en dus zou de Belgische ondernemer de huur kunnen opschorten, zoals momenteel bij Hertha BSC in de Bundesliga gebeurt.

   

  Het Olympiastadion in Berlijn komt immers Hertha BSC, de huurder van het stadion, tegemoet, omdat er een tijdlang niet kan gevoetbald worden. Hij zal aan de club vragen om slechts een deel van de huursom te storten. Hertha betaalt jaarlijks 5 miljoen euro aan het stadion.

   

  “Eerlijk, daarover is nog niet gesproken”, zegt Duchâtelet. “We kunnen dat eventueel overwegen. Maar vergeet niet dat Stayen een volledig privé gefinancierd project is en niet kan rekenen op ondersteunende subsidies. Stayen NV staat dus zelf in voor alle mogelijke taksen.”

   

  “En bovendien is onze huurprijs niet bijster hoog. De Japanners betalen per jaar rond de 500.000 euro maar alle kosten zoals onderhoud van de tribunes, keuringen, verzorgen of vernieuwen van het terrein draagt Stayen wel. Als ik dat vergelijk met Charlton Athletic (de Engelse club die Duchâtelet tot voor korte tijd onder zijn hoede had) ligt dat bedrag een heel stuk lager. Daar bedroeg het kostenplaatje dat ik jaarlijks moest ophoesten 1,5 miljoen euro voor het onderhoud van de site.”

  Onze huurprijs is niet bijster hoog: ongeveer 500.000 euro per jaar

  Peanuts in vergelijking met tribune Coucke

  Duchâtelet is niet van plan om STVV veel stokken in de wielen te steken en wil dus bij hoge nood mee aan een oplossing werken, maar hij beklemtoont ook dat zijn huurprijs geen strop om de nek kan zijn.

   

  “Ik zou niet willen weten hoeveel de stad Gent jaarlijks moet ophoesten om de Ghelamco Arena mee vorm te geven. En kijk bovendien maar eens naar KV Oostende. Daar was de huurprijs van één tribune, niet van het hele stadion, maar liefst 100.000 euro… per maand."

   

  “Ook al zal daar intussen wel aan een oplossing gewerkt zijn, dat zal nu wel al een realistische prijs zijn. Maar onze maandelijkse vraag komt dus niet eens in de buurt. Ik denk dat wij als Stayen nv de club STVV op die manier ook wel sponsoren”, besluit de ondernemer.