Straks kennen we periodekampioen in 1B, of niet? Dit zijn de scenario's

  Wie wordt de tegenstander van Oud-Heverlee Leuven in de titelmatchen in eerste klasse B? Daar hopen de volgers van 1B vanavond na de laatste speeldag een antwoord op te kennen. Al kan de inhaalmatch van Beerschot op Virton van komende maandag nog roet in het eten strooien. 

  Westerlo is periodekampioen als...

  Westerlo zou vanavond al mogen vieren als het zelf wint op bezoek bij Union en Beerschot verliest op het veld van Lokeren. Zelfs als Beerschot dan zijn inhaalmatch tegen Virton maandag wint, blijft Westerlo op basis van gewonnen matchen op kop van de tweede periode.

   

  Als Westerlo vandaag punten laat liggen en Beerschot doet beter, is het voorbij voor de ploeg van Bob Peeters. 

  Beerschot is periodekampioen als...

  Voor Beerschot geldt uiteraard het omgekeerde. Daar kunnen ze vanavond al een feest bouwen als ze meer punten pakken dan Westerlo. Ook zonder de inhaalmatch tegen Virton. Ook een gelijkspel is voor Beerschot dus genoeg als Westerlo verliest.

   

  Als Beerschot verliest en Westerlo niet wint, krijgt Beerschot maandag in Virton een tweede kans om het af te maken.

   

  Blijft er nog over, het scenario waarin de twee ploegen vanavond verliezen. Ook dan is er niets beslist. Als Beerschot dan maandag ook verliest op Virton, is Westerlo periodekampioen. Raapt Beerschot maandag iets, dan halen zij het.

  Kort samengevat: Beerschot moet in twee matchen minstens een punt meer pakken dan Westerlo in 1 match om de periodetitel te vieren. Bij gelijk aantal punten na maandag heeft Westerlo altijd het voordeel.

  Titelmatchen op 8 en 14 maart, wie begint thuis?

  Ook in Leuven volgen ze deze strijd op de voet. Niet alleen om te weten wie de tegenstander wordt, maar ook om te weten te komen of ze straks eerst uit of eerst thuis aan de bak moeten. Wie het hoogst in het algemene klassement (over de 2 periodes) staat, mag de tweede en beslissende match voor de eigen fans spelen.

   

  Als Beerschot de periodetitel wint, blijven ze onder OHL staan en speelt Beerschot dus eerst thuis en dan uit in Leuven. Westerlo is de leider in het algemene klassement. Als die ploeg de periodetitel wint, dan wordt er eerst in Leuven gespeeld en dan in het Kuipje.

   

  Alleen in het onwaarschijnlijke geval dat Westerlo de periodetitel wint na een verlies vanavond en OHL vanavond wint, wordt het kijken naar het doelpuntensaldo. Dat is voorlopig ruim in het voordeel van Westerlo (17 tegenover 8).

  Wie speelt de play-downs?

  Over wie de play-downs speelt, valt vanavond in elk geval wel een definitieve beslissing. Lokeren is al veroordeeld tot die nacompetitie en de tegenstander wordt Roeselare of Lommel. Die twee ploegen vechten het straks in een onderling duel uit. 

   

  Roeselare heeft 25 punten in het algemeen klassement, Lommel 26. Roeselare moet dus winnen op het veld van Lommel om de 7e plaats nog te ontlopen. De thuisploeg heeft genoeg aan een punt om het behoud te verzekeren.

   

  Een kanttekening wel nog: wie de play-downs speelt weten we vanavond, maar of ze gespeeld zullen worden is nog niet duidelijk. Alles hangt af van wat het geplaagde Lokeren doet.

  Volg de apotheose in de 2e periode hier