• home
 • video
 • pas verschenen

  Beerschot plaatst zich voor derde promotiefinale op rij, Westerlo vist achter het net

  Beerschot heeft zich op de laatste speeldag tot tweede periodekampioen gekroond in 1B en mag zich opmaken voor de promotiefinale tegen Oud-Heverlee Leuven. Beerschot won zelf op het veld van Lokeren, terwijl Westerlo kansloos onderuit ging bij Union. Onderaan verzekerde Lommel zich van het behoud, Roeselare en Lokeren spelen de play-downs.

  Beerschot meteen op koers, Westerlo ontgoochelt

  Het juridisch kluwen rond de replay van de wedstrijd Virton-Beerschot hing als een schaduw over deze laatste speeldag, maar voor Westerlo was het zonneklaar: bij winst op het veld van Union hield het zijn kansen op de promotiefinale gaaf.

   

  Maar de druk werkte verlammend bij Westerlo, dat er niks van bakte in de eerste helft. De bezoekers ontsnapten zelfs verschillende keren aan een achterstand tegen een gretig Union. Ook Beerschot had het knap lastig op bezoek bij Lokeren. Enkel op stilstaande fases kon Beerschot dreigen. Defourny had heel wat moeite met een vrije trap van Prychynenko.

   

  Toch klom Beerschot na 20 minuten op voorsprong met een rake kopbal van Frans en lag het plots op koers voor de promotiefinale. Lokeren wou zijn trouwe supporters duidelijk nog iets geven en vocht terug. Vanhamel had twee uitstekende reddingen nodig om de gelijkmaker te voorkomen. Westerlo raakte intussen maar niet onder stoom en trok met 0-0 én kopzorgen de kleedkamer in.

  Lokeren verliest de teugels, fans uiten onvrede

  Die zorgen werden vroeg in de tweede helft alleen maar groter bij Westerlo. Na een penaltyovertreding van Dewaele op Brown bracht Teuma Union verdiend op voorsprong. De Beerschot-fans juichten toen ze het nieuws vernamen en het werd alleen maar beter voor het team van Hernan Losada.
   

  Lokeren viel op enkele minuten als een kaartenhuisje in elkaar. Ben Harush liep tegen zijn tweede gele kaart aan en meteen daarna kopte Noubissi de 0-2 in doel. Tot overmaat van ramp werd kort daarna ook Van Damme uitgesloten met een tweede gele kaart.

   

  Voor de spionkop van Lokeren werd het allemaal te veel. Beerschot-doelman Vanhamel werd met allerlei projectielen bekogeld en scheidsrechter Wim Smet moest de wedstrijd ruim 10 minuten stilleggen. Ook voor Westerlo ging het intussen van kwaad naar erger: Sigurdarson bezorgde Union met een gekruist schot een 2-0-voorsprong.

   

  Invaller Ghobo bracht Westerlo in de slotfase nog terug in de wedstrijd, maar tot een prangend Westels slotoffensief leidde zijn treffer niet. Integendeel, bij een snedige counter legde Fixelles de 3-1-eindstand vast.

   

  Het klonk Beerschot als muziek in de oren. Dankzij de 0-2-overwinning bij Lokeren plaatst het zich voor de derde keer op rij voor de promotiefinale. Daarin wacht een dubbele confrontatie met Oud-Heverlee Leuven. Beerschot speelt eerst thuis en dan uit in Leuven.

  Lommel verzekert behoud, Roeselare speelt play-downs

  Onderaan het klassement had Lommel genoeg aan een punt om zich te verzekeren van het behoud, terwijl Roeselare moest winnen om de play-downs nog  te ontlopen. De onderlinge confrontatie eindigde op een scoreloos gelijkspel en dus moet Roeselare de nacompetitie spelen Lokeren. Door de financiële malaise bij Lokeren is het wel nog onduidelijk of de play-downs gespeeld zullen worden.

  Losada: "Dik verdiend in de finale"

  • Tom Pietermaat (Beerschot): "We speelden niet onze beste wedstrijd vandaag, maar als je zo’n reeks kan neerzetten in 1B  dan moet je niet klagen over het voetbal. Het zou Beerschot niet zijn mocht het allemaal rustig verlopen. Onze supporters hebben het ook niet graag als het rustig is. De belangen zijn groot, iedereen wil naar 1A. We zijn heel blij dat we die wedstrijd tegen Virton niet meer nodig hebben om de periodetitel te pakken." 
  • Hernan Losada (trainer Beerschot): “We staan voor de derde keer op rij in de finale, dik verdiend. Tegen alles en iedereen in. Voetbalkenners geven ons 10 procent kans, ik geef ons 13 procent. We zullen spelen tegen een ploeg die altijd toegegeven heeft dat ze vol voor de tweede periode gingen. Sinds een maand of twee staat op hun site ook “terug naar eerste”. Dus volgens mij zitten ze al in eerste klasse. Wij komen terug uit het niks op een moment dat niemand nog in ons geloofde. Maar wij hebben van de staf, spelers en medewerkers een grote familie gemaakt en we zijn samen gebleven in moeilijke momenten. Nu gaan we voor het zevende jaar op rij voor een prijs spelen."
  • Joren Dom (Beerschot): “Dit is een euforisch gevoel. Het is elke keer een geweldige ontlading. De match is gezien de omstandigheden vlotter verlopen dan ik verwacht had. Het veld lag heel moeilijk en we wisten dat de tegenstander heel gemotiveerd ging zijn. Maar op bepalende momenten kwamen we op voorsprong en toen hebben we het goed uitgespeeld. Na het goede nieuws uit Union-Westerlo moesten we de focus proberen te behouden. Het is echt een fantastisch gevoel. Hopelijk kunnen we die euforie nog lang vasthouden. Ik kijk uit naar de finale tegen Leuven. Hopelijk is het derde keer, goede keer. Het moet ooit eens gaan lukken. Leuven is wel een heel sterke tegenstander, maar we hebben ze al eens geklopt en we hebben ervaring met finalewedstrijden."
  • Bob Peeters (trainer Westerlo): “We waren gewoon niet goed genoeg. Union zat meteen scherp in de wedstrijd. In de eerste helft kwamen we al een paar keer goed weg. Bij ons zat er druk op, zij hadden niks meer te winnen of te verliezen. Wij gaven een makkelijke penalty weg en toen moesten we risico’s nemen. In de omschakeling kon Union dan gevaarlijk zijn. Union heeft vandaag verdiend gewonnen. Ik ben ook blij dat het op het veld beslist is in plaats van aan de groene tafel. Ik wens Beerschot ook proficiat want zij hebben de meeste punten behaald in de tweede periode. Wij mogen ook niet vergeten dat we een fantastisch seizoen gespeeld hebben. Nu moeten we ons voorbereiden op Play-off II. Ik ben teleurgesteld, maar als je de wedstrijd vandaag bekijkt dan heb je ook geen recht van spreken.”

  Proximus League Kampioenschap play-off terug

  Fase per fase

  1. 22 uur 28. Beerschot plaatst zich voor de promotiefinale! Dolle vreugde bij Beerschot! Het wint met 0-2 bij het geplaagde Lokeren en plaatst zich zo voor de derde keer op rij voor de promotiefinale in 1B. Daarin wacht de confrontatie met Oud-Heverlee Leuven. Beerschot zal eerst thuis spelen en dan uit in Leuven.
  2. 22 uur 24. Roeselare speelt Play-downs. Ook in Lommel-Roeselare heeft het laatste fluitsignaal geklonken. De wedstrijd eindigde op 0-0 en dus verzekert Lommel zich van het behoud in 1B. Voor Roeselare wachten de play-downs tegen Lokeren, als is het door de financiële malaise bij Lokeren nog niet duidelijk of de nacompetitie gespeeld zal worden.
  3. 22 uur 20. Einde Union-Westerlo. Het zit erop in Union-Westerlo. Westerlo gaat kansloos onderuit met 3-1 en mag de promotiefinale vergeten. Op Daknam lag de wedstrijd even stil door het tumult met de thuissupporters en moeten er dus nog enkele minuten gespeeld worden.
  4. 22 uur 14. Fixelles diept de kloof weer uit. Het laatste sprankeltje hoop smelt weg bij Westerlo. Union pakt uit met een snedige counter en Sigurdarson schotelt Fixelles de 3-1 voor. De doelpuntenmaker botst meteen daarna hard tegen de paal en moet toch even bekomen. Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor de supporters van Westerlo.
  5. 22 uur 13. Lokeren wil er toch nog iets van maken in deze slotfase. Overmeire pakt uit met een knap afstandsschot, maar botst op een prima redding van Van Hamel.
  6. 22 uur 09. Lommel heeft behoud binnen handbereik. In Lommel blijft het wachten op goals. Bij de thuisploeg vinden ze dat prima. Met een puntendeling tegen Roeselare is de thuisploeg zeker van het behoud.
  7. 22 uur 08. Op Daknam is de rust intussen teruggekeerd en wordt er opnieuw gevoetbald. Beerschot leidt nog steeds met 0-2 tegen de negen spelers van Lokeren.
  8. 22 uur 07. Aansluitingstreffer voor Westerlo! Mag Westerlo dan toch blijven dromen? Invaller Gboho tikt een lage voorzet van dichtbij in doel en brengt Westerlo zo weer in de wedstrijd: 2-1. Krijgen we nog een prangende slotfase?
  9. 22 uur 02. Waarom is er zo'n machtsvertoon van de politie? De supporters zitten al zo diep, dit is gewoon lachen met de mensen. Ze dagen de supporters uit. Killian Overmeire.
  10. 21 uur 58. Over & out voor Westerlo? Westerlo mag de hoop op de titelmatchen opbergen. Sigurdarson brengt Union met een gekruist schot op een 2-0-voorsprong.
  11. 21 uur 56. Ontgoocheling bij Overmeire. De spelers worden naar binnen gestuurd op Daknam. Kapitein Kilian Overmeire heeft het er zichtbaar moeilijk mee. Een bijzonder pijnlijk einde dreigt voor Lokeren.
  12. 21 uur 54. Chaos op Daknam. Het ontspoort nu helemaal op Daknam. De politie komt in gevechtstenue voor de spionkop van Lokeren staan, terwijl supporters blijven gooien met projectielen. Voor scheidsrechter Smet zit er niks anders op de wedstrijd stil te leggen.
  13. 21 uur 49. Wangedrag bij Lokeren-supporters . Op Daknam loopt het stilaan uit de hand. Beerschot-doelman Van Hamel wordt bekogeld met allerlei projectielen, tot zelfs paraplu's toe. Scheidsrechter Smet legt de wedstrijd even stil, terwijl Overmeire de Lokeren-supporters probeert te kalmeren.
  14. 21 uur 48. Westerlo moet aan de bak, maar het is Union dat de gevaarlijkste ploeg blijft. Het ziet er steeds benarder uit voor het team van Bob Peeters.
  15. 21 uur 45. Westerlo onderneemt nu toch enkele pogingen om wat hoger te spelen en niet meer zo afwachtend zoals in de eerste helft. Jeroen van der Loop op Radio 1 (Union-Westerlo).
  16. 21 uur 43. Bij Lokeren neemt de frustratie toe. Overmeire verliest even zijn zelfbeheersing en duwt Dom ostentatief tegen de grond. Het komt de kapitein op een gele kaart te staan.
  17. 21 uur 41. Lommel ontloopt voorlopig de play-downs. Hoe zit het intussen voor de play-downs? Voorlopig is het nog altijd Roeselare dat zich moet opmaken voor die nacompetitie. Na 10 minuten in de tweede helft komt het nog steeds niet verder dan 0-0 op het veld van Lommel.
  18. 21 uur 40. Het wordt hier een echte zwanenzang voor Lokeren. Floris Geerts op Radio 1 (Lokeren-Beerschot).
  19. 21 uur 39. Ook rood voor Van Damme. Het gaat nu helemaal fout voor Lokeren. Na Ben Harush loopt ook Van Damme tegen zijn tweede gele kaart aan. Lokeren moet met zijn negenen voort.
  20. 21 uur 37. 0-2 voor Beerschot! Beerschot komt weer een flinke stap dichter bij de 2e periodetitel. Met een rake kopbal zorgt Noubissi voor de 0-2. Westerlo zal de klus zelf moeten klaren op het veld van Union.
  21. 21 uur 36. Lokeren met zijn tienen! Nog meer slecht nieuws voor Westerlo vanuit Lokeren. Daar heeft Ben Harush zijn tweede gele kaart gekregen. Beerschot mag de wedstrijd dus volmaken met een man meer.
  22. 21 uur 34. Voor Westerlo is dit een serieuze streep door de rekening. Bij deze tussenstand gaan ze niet naar de promotiefinale. Jeroen van der Loop op Radio 1 (Union-Westerlo).
  23. 21 uur 33. Teuma brengt Union op voorsprong! Teuma laat de kans niet liggen en brengt Union vanaf de penaltystip op voorsprong! Werk aan de winkel voor Westerlo.
  24. 21 uur 31. Penalty voor Union! Rampzalig begin van de tweede helft voor Westerlo. Brown wordt in de zestien tegen de grond gewerkt door Dewaele en de bal gaat op de stip voor Union!
  25. 21 uur 30. 2e helft. Zowel Beerschot als Westerlo zijn aan hun tweede helft begonnen. .
  26. 21 uur 16. Rust in Lokeren-Beerschot. Beerschot ligt halfweg dus op koers voor de 2e periodetitel. Dankzij een kopbaldoelpunt van Frans duikt het de rust in met een 0-1-voorsprong. Maar de buit is zeker nog niet binnen, want een sterk Lokeren bracht Beerschot geregeld in de problemen. Dat belooft voor de tweede helft.
  27. 21 uur 15. Rust in Union-Westerlo. Bob Peeters trekt met zorgen de kleedkamer in. Westerlo blijft voorlopig steken op een 0-0-gelijkspel, terwijl Beerschot leidt op het veld van Lokeren. Westerlo ontsnapte bovendien verschillende keren aan een achterstand tegen een sterk Union. Bij de huidige tussenstand gaat de 2e periodetitel naar Beerschot.
  28. 21 uur 13. Lokeren is duidelijk de beter voetballende ploeg. Beerschot speelt met schrik. Floris Geerts op Radio 1 (Lokeren-Beerschot).
  29. 21 uur 12. Afgekeurde goal van Lokeren! Lokeren lijkt langszij de komen dankzij een treffer van Lawal, maar het feest gaat niet door voor de thuisploeg. Het doelpunt wordt afgekeurd voor een duwfout.
  30. 21 uur 12. Westerlo heeft nog niet één keer op doel geschoten. De bezoekers krijgen geen grip op Nielsen. Die had toch al minstens één keer moeten scoren. Jeroen van der Loop op Radio 1 (Union-Westerlo).
  31. 21 uur 10. Beerschot nog steeds op koers voor periodetitel. Union blijft de gevaarlijkste ploeg, voor Westerlo is het overleven. Het zal de Beerschot-supporters als muziek in de oren klinken. Hoewel Beerschot zeker geen overwicht heeft tegen Lokeren, leidt het wel nog steeds met 0-1.
  32. 21 uur 06. Het blijft zoeken voor Westerlo. De bezoekers raken maar niet in de wedstrijd. Werkt de druk verlammend voor het team van Bob Peeters?
  33. 21 uur . Lokeren en Union vervullen hun sportieve plicht. Lokeren is duidelijk niet van plan om zich zomaar naar de slachtbank te laten leiden. De thuisploeg speelt vrank en vrij en maakt het Beerschot best lastig. Hetzelfde kan gezegd worden van Union in de wedstrijd tegen Westerlo.
  34. 20 uur 59. Roeselare in Play-downs. Ook in Lommel-Roeselare is het nog wachten op de eerste goal. Bij de huidige stand is Roeselare veroordeeld tot de nacompetitie tegen Lokeren.
  35. 20 uur 58. Beerschot in de promotiefinale. Bij de huidige tussenstanden plaatst Beerschot zich voor de promotiefinale tegen OH Leuven. Ook zonder de eventuele inhaalmatch tegen Virton. Westerlo moet dus aan de bak.
  36. 20 uur 54. Van Hamel houdt Beerschot overeind. Lokeren komt plots bijzonder dicht bij de gelijkmaker. Benchaib maakt zich vrij in de zestien en haalt van dichtbij uit. Van Hamel heeft een uitstekende reflex nodig om de 1-1 te voorkomen. Ook op de daaropvolgende hoekschop pakt de Beerschot-doelman uit met een redding op de kopbal van Ben Harush.
  37. 20 uur 54. Sterk Union maakt het Westerlo moeilijk. Ook bij de supporters van Westerlo is het nieuws vanuit Lokeren nu aangekomen. Niks om vrolijk van te worden voor hen, net als het spel dat hun ploeg voorlopig laat zien. Union zorgt voor de meeste dreiging en was al het dichtst bij de openingstreffer.
  38. 20 uur 50. Beerschot op voorsprong! Beerschot slaat toe op een vrije trap. De bal wordt in de zestien gedropt en daar kopt Frans de 0-1 onhoudbaar in doel.
  39. 20 uur 45. Westerlo ontsnapt! Westerlo ontsnapt aan een vroege achterstand! Nielsen kan zich doorzetten op links en tikt de bal rakelings voorlangs. Hier komt Westerlo bijzonder goed weg. .
  40. 20 uur 44. Dreiging van Westerlo. De eerste kan in Union-Westerlo is voor de bezoekers. Abrahams brengt de bal gevaarlijk voor doel, maar bereikt Vetokele net niet. Zelf op doel besluiten was een betere keuze geweest.
  41. 20 uur 44. Beerschot slaagt er nog niet in om Lokeren uit verband te spelen. De bezoekers kunnen enkel dreigen op stilstaande fasen. Eén keer leverde dat wel bijna een treffer op. Defourny had heel wat moeite met een vrije trap van Prychynenko.
  42. 20 uur 42. Lokeren-supporters laten zich horen. Op Daknam zijn het de thuissupporters die voor de sfeer zorgen. In wat mogelijk de laatste thuiswedstrijd van hun club is, geven ze nog eens alles.
  43. 20 uur 41. Enkele supporters van Westerlo zaten vast in de file en stromen nu toe. Hun ploeg kan de steun gebruiken, want overdonderend kan de start van Westerlo allerminst genoemd worden.
  44. 20 uur 40. We hebben nog geen kansen gezien. Jeroen van der Loop op Radio 1 (Union-Westerlo).
  45. 20 uur 38. Voorlopig geen vroege goals op deze laatste speeldag in 1B. Beerschot probeert de forcing te voeren tegen Lokeren, Westerlo doet hetzelfde tegen Union.
  46. 20 uur 32. Aftrap. Er is afgetrapt in alle vier de wedstrijden. De spanning is te snijden. Wie stoot door naar de promotiefinale en wie vergezelt Lokeren in de Play-downs?
  47. 20 uur 26. Ook strijd voor de play-downs. Ook onderaan het klassement is het spannend. Vanavond wordt duidelijk wie de play-downs zal spelen tegen Lokeren, dat al veroordeeld is tot die nacompetitie. Roeselare en Lommel vechten het straks uit in een onderling duel. Roeselare heeft een punt minder dan Lommel en moet dus winnen op het veld van Lommel om de 7e plaats nog te ontlopen. Lommel heeft genoeg aan een punt om het behoud te verzekeren.
  48. 20 uur 23. Wij moeten vandaag een goed resultaat boeken. Wij moeten winnen, dat is onze opdracht. De rest boeit mij niet. We hebben de situatie natuurlijk wel besproken, maar wij moeten het gewoon op het veld doen. Bob Peeters (trainer Westerlo).
  49. 20 uur 23. Derde keer, goede keer? Beerschot raakte de voorbije 2 seizoen telkens tot in de promotiefinale, maar hield daar ook 2 keer een stevige kater aan over. Twee seizoenen geleden ging het fout tegen Cercle Brugge en vorig seizoen zag Beerschot de promotie op de valreep wegglippen in de finale tegen KV Mechelen.
  50. 20 uur 21. Beerschot tegen ex-coach. Beerschot neemt het vanavond ook op tegen hun ex-trainer Stijn Vreven. Die werd in oktober vorig jaar na anderhalf seizoen bedankt voor bewezen diensten na een slechte competitiestart. Hernan Losada werd de opvolger van Vreven, die ruim een maand later alweer een nieuwe job vond bij Lokeren.
  51. 20 uur 20. Laatste wedstrijd voor Lokeren? Door de financiële malaise in Lokeren was lange tijd niet zeker dat Beerschot vanavond zou moeten opdraven op Daknam. De spelers en technische staf van Lokeren weigerden woensdag te trainen, vanuit de onzekerheid rond hun club. Gisteren beslisten ze om toch gewoon aan te treden in de wedstrijd tegen Beerschot. "Omdat het een laatste wedstrijd van Sporting Lokeren zou kunnen zijn", gaf de club mee op zijn website.
  52. 20 uur 19.
  53. 20 uur 17. Hoogspanning bij Westerlo en Beerschot. Zowel Westerlo als Beerschot hebben voorlopig 23 punten in de 2e periode. Beerschot kan voor de derde keer op rij de promotiefinale van 1B bereiken. Vanavond trekt het naar het fel geplaagde Lokeren en later volgt dan wellicht nog de replay van de veelbesproken match tegen Virton. Westerlo kan enkel vanavond bij Union nog eens het volle pond geven en hopen dat dat volstaat.
  54. 16 uur 03.
  55. 16 uur . Volg het vanavond! Wie wordt de uitdager van Oud-Heverlee Leuven in de 2e periode? Wie speelt de play-downs? Volg de hoogtepunten van de laatste speeldag hier op de voet. Alle matchen worden afgetrapt om 20.30 uur.