Iran wil niet dat gevluchte judoka voor Mongolië naar Spelen gaat

  Saeid Mollaei

  2 december 2019: Saeid Mollaei ontvangt een Mongolisch paspoort.

  Treft Europees en vicewereldkampioen Matthias Casse volgende zomer ex-wereldkampioen Saeid Mollaei op de Olympische Spelen in Tokio? Moeilijk te zeggen. De gevluchte judoka heeft ondertussen een paspoort van Mongolië, maar daar legt zijn vaderland Iran zich niet bij neer.

  Op het WK in Tokio werd titelverdediger Saeid Mollai naar eigen zeggen onder druk gezet om in de halve finales met opzet te verliezen van Matthias Casse. Zo ontliep hij een finale tegen de Israëlische judoka en huidig wereldkampioen Sagi Muka.

   

  Niet veel later vluchtte Mollaei het land uit. Eerst naar Duitsland, daarna ontving hij in Mongolië een paspoort. 

   

  Mollaei wil nu als Mongolische judoka naar de Olympische Spelen, maar dat is niet naar de zin van Iran. Volgens de nationale judofederatie en het olympisch comité van Iran heeft hij geen groen licht gekregen. Daarom trekken ze nu naar het Internationaal Sporttribunaal om te voorkomen dat Mollaei voor Mongolië judoot.

   

  Op de website van de Internationale Judofederatie IJF staat alvast een Mongolisch vlaggetje achter zijn naam.

   

  Lees ook: Geen Iraanse judoka's op Olympische Spelen?