• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Iraanse judoka bekent: "Ik verloor opzettelijk van Casse op het WK"

  Casse en Mollaei.

  Het WK judo krijgt nog een vervelend staartje. Afgelopen woensdag veroverde Matthias Casse in de klasse tot 81 kg zilver. In zijn halve finales klopte hij uittredend wereldkampioen Saeid Mollaei, maar aan die kamp hangt een reukje. Mollaei werd naar eigen zeggen onder druk gezet om te verliezen door politieke spanningen tussen Iran en Israël. 

  Matthias Casse vloerde deze week in de halve finales van het WK Saeid Mollaei met een armklem. Een knappe overwinning van Casse op weg naar de finale, al werden her en der al vragen gesteld bij de houding van Mollaei.

   

  De Iraanse judoka bevestigt nu zelf de complottheorieën in een interview met Iran International, een in Londen gebaseerd oppositiekanaal. "Ik heb bewust verloren in de halve finales, 100 procent", beweert de 27-jarige judoka.

   

  Onder meer het Iraanse Olympisch Comité en het Iraanse ministerie van Sport zouden hem voor de kamp aangespoord hebben om te verliezen. "Ga niet voluit. Als je ervoor zorgt dat de Judofederatie niets in de gaten krijgt, dan is er geen probleem", was de boodschap van de instanties.

   

  Waarom? Een finale tegen de Israëliër Sagi Muki, daar wilde men in Iran niet van weten. Ook de bronzen medaille moest Mollaei laten schieten, zodat hij op het podium Muki niet zou moeten flankeren. De acties kaderen in diplomatieke spanningen tussen beide landen, aangezien Iran Israël niet wil erkennen.

   

  Mollaei vertoeft intussen in Berlijn, waar hij steun zoekt bij de Internationale Judofederatie. Door de politieke strubbelingen zou zijn deelname aan de Spelen in het gedrang kunnen komen.