Voetbalschandaal 1 jaar later: dit is wat u op dit moment moet weten

  Sébastien Delferière, Dejan Veljkovic en Mogi Bayat.

  Sébastien Delferière, Dejan Veljkovic en Mogi Bayat.

  Sinds het Belgische voetbalschandaal dag op dag een jaar geleden uitbrak, is er bijzonder veel gezegd en geschreven. Wat is de meest recente stand van zaken die de splinterbom van 10/10/2018 veroorzaakte? Een overzicht.

  Kan KV Mechelen zijn licentie nog verliezen?

  Het meest gemediatiseerde gevolg van het voetbalschandaal tot nu toe was de procedure van de voetbalbond rond matchfixing in de wedstrijd KV Mechelen - Waasland -Beveren. Op 17 juli werden KVM en 4 van zijn bestuurders veroordeeld voor matchfixing door het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

   

  Daarmee is de kous nog niet definitief af voor KVM. De dag van de uitspraak van het BAS diende Beerschot een klacht in tegen de licentie van KVM. Het baseert zich daarvoor op een regel in het bondsreglement die stelt dat een licentie niet mag worden toegekend als een juridische entiteit van de club geschrapt of geschorst is door een Belgische of buitenlandse sportinstantie. Verwarrend is dat bij die regel geen termijn staat. 

   

  De kans dat KVM zijn licentie voor dit seizoen nog verliest, lijkt uiterst klein. Maar in het voorjaar van 2020 buigt de licentiecommissie zich over de licenties voor volgend seizoen. Volgens het reglement kan KVM zijn licentie dan wel verliezen. De club lijkt er alles aan te doen om dat te vermijden door zijn clubstructuur aan te passen en alle banden met mensen die veroordeeld zijn door te knippen.

   

  In "De Tribune" op Radio 1 merkte Peter Vandenbempt afgelopen maandag fijntjes op dat KV Mechelen niet de enige club is die zich zorgen moet maken om zijn licentie. In het bondsreglement is een verlies van licentie ook voorzien voor clubs waarvan leden van de raad van bestuur zich schuldig hebben gemaakt aan fraude, witwassen of financiële malversaties.

   

  "Zoals we weten zijn er wel een aantal clubs in ons land die wat dat betreft boter op het hoofd hebben. Als over 7 of 8 jaar (na alle onderzoeken en juridische procedures) clubs om die reden veroordeeld worden, zou het kunnen dat we in 1A nog met een ploeg of 7 à 8 spelen. De rest speelt dan in de amateurafdelingen. Diegene die gretig zijn om KVM nu veroordeeld te zien, houden best een slag om de arm", zei Vandenbempt.

  Is Veljkovic binnenkort opnieuw voetbalmakelaar?

  Spelersmakelaar Dejan Veljkovic werd begin oktober vorig jaar opgepakt en aangehouden. Al snel ging hij over tot onderhandelingen met het gerecht. Als gevolg gaat hij op dit moment door het leven als de eerste spijtoptant in België.

   

  Wat hij precies heeft verklaard als spijtoptant is (officieel) nog altijd geheim. Zijn advocaat Kris Luyckx heeft aan Vrt Nws wel verklaard dat de bedragen in zijn zwarte boekhouding "ruim 10 miljoen euro" behelsden en ook dat de kans klein is dat het tot een monsterproces met alle betrokkenen zal komen. Hij spreekt in dat geval "over meer dan 75 mensen". Twee mensen zouden al een schikking met de fiscus hebben getroffen en de verwachting is dat er nog zullen volgen.

   

  De verhoren van Dejan Veljkovic zouden in principe afgelopen zijn. De makelaar zou door de speurders 50 keer ondervraagd zijn. Daarbij vertelde hij onder meer dat hij zich door clubs voor scoutingsopdrachten liet betalen op buitenlandse rekeningen. In een bepaald geval is er sprake van een scoutingsopdracht voor 500.000 euro.

   

  Clubs deden juridisch niets fout met die scoutingsfacturen, maar zouden wel op de hoogte zijn geweest dat het geld eigenlijk een ander doel had. Veljkovic haalde geld van dat soort opdrachten cash af en gebruikte het in België om mensen in het zwart te betalen. Peter Maes en Ivan Leko zijn twee van de namen die genoemd worden.

   

  Het is ook bekend dat Veljkovic werkte voor KV Mechelen, Lokeren, Genk en Club Brugge. Tegen het einde van het jaar zou het strafrechtelijk onderzoek klaar moeten zijn.

   

  De meest recente vraag die zich stelt rond Veljkovic is of hij opnieuw als makelaar kan werken. Uit verklaringen van zijn advocaat Kris Luyckx weten we dat Veljkovic dat de komende weken of maanden wil. In België lijkt dat wel moeilijk te worden.

   

  De voetbalbond heeft Veljkovic verboden om de komende 10 jaar als spelersmakelaar te werken, maar die beslissing vecht Veljkovic aan. "Hij was nooit aangesloten bij de KBVB en kan door de voetbalbond dus ook niet gesanctioneerd worden", is het argument van advocaat Luyckx. 

   

  Belgische clubs mogen volgens het bondsreglement enkel samenwerken met geregistreerde makelaars. Clubs die met Veljkovic werken, dreigen boetes te krijgen of op inactief te worden gezet.

  Is er iets veranderd in de makelaarswereld?

  Als gevolg van het voetbalschandaal kwam de rol van makelaars zwaar onder vuur. Een van de spilfiguren, makelaar Mogi Bayat, houdt sinds zijn vrijlating de lippen op elkaar tegenover het gerecht, maar ondertussen is het met hem "business as usual" in de voetbalwereld. Verhalen die doorsijpelen, klinken alsof niets veranderd is.

   

  Zoals het verhaal hoe Bayat de transfer van Uche Agbo van Standard naar Gent tegenhield. In de plaats daarvan regelde hij de overgang van Sven Kums van Anderlecht naar Gent. Gent struikelde in eerste instantie over de vraagprijs van Anderlecht. De deal was van tafel. Tot Bayat zich moeide en de prijs geen probleem meer was.

   

  "Clubs zijn wakkergeschoten en zijn voorzichtiger geworden. Ze weten nu dat er meldingsplicht is en wie nog corrupt handelt, is iemand met veel zin voor risico", zegt makelaar Stijn Francis. "Maar in de relatie tussen spelers, makelaars en clubs is er niets veranderd. Nul komma nul."

   

  "Wat me mateloos stoorde na de uitbraak van het voetbalschandaal was dat alle clubs op de makelaars schoten. Er zijn makelaars die liegen en bedriegen, maar het zijn de clubs die dat faciliteren. Elke transferperiode krijg ik voorstellen van clubs om mijn speler te benadelen in het voordeel van een club. Ze vragen me minder hard te onderhandelen en beloven me daarna iets terug."

   

  "Wat mensen niet lijken te begrijpen, is dat het geen probleem van regelgeving is, maar van een immorele cultuur. Daarom geloof ik niet dat de politiek het probleem kan oplossen. Er zijn al regels van Vlaanderen, Wallonië, de voetbalbond en de FIFA. Maar zelfs als er regels zijn, kun je immoreel handelen."

   

  Dat meer regels niet noodzakelijk de oplossing zijn, wordt geïllustreerd door een opmerkelijke anekdote. Toen de Vlaamse regering in december 2018  strengere regels oplegde aan makelaars en hen onder meer verplichtte zich te registreren en 25.000 euro te betalen, was de allereerste die zich liet registreren...Mogi Bayat.

  Waarom is het zo stil bij de Pro League?

  In de onmiddellijke nasleep van de bom die een jaar geleden ontplofte, kondigde de Pro League al snel een reeks nieuwe initiatieven aan. Ideeën zoals de beperking van het aantal spelers van een makelaar per club of een verbod op een trainer en spelers van dezelfde makelaar bij een club werden - wegens juridische redenen - al snel opgeborgen.

   

  Het enige idee dat overeind bleef, is dat van een "clearing house",  een onafhankelijk orgaan waarlangs alle contracten en betalingen tussen spelers, makelaars en clubs passeren en zo gecontroleerd worden. 

   

  "Het eerste jaar na het schandaal was moeilijk, want je moet een consensus vinden en alle initiatieven in gang zetten", verdedigt voorzitter van de Pro League Peter Croonen het aanslepen van die initiatieven.

   

  Croonen hoopt dat het clearing house in december wordt goedgekeurd in de vergadering van de Pro League en dat de effecten te voelen zullen zijn vanaf de zomermercato van 2020.

   

  Wat als het clearing house onregelmatigheden ontdekt? "Een club riskeert haar licentie te verliezen, een transferverbod of puntenaftrek. Een makelaar riskeert zijn licentie. Een speler riskeert een schorsing."

   

  Het clearing house lijkt een goede stap naar meer transparantie, maar de vraag is of het stand zal houden in een internationale markt.

  Wat met scheidsrechters Vertenten en Delferière?

  Wat op 10 oktober 2018 ook zeer de wenkbrauwen deed fronsen, was dat er twee scheidsrechters onder de arrestanten waren. Bart Vertenten en Sébastien Delferière zouden uiteindelijk pas na enkele weken vrijgelaten worden.

   

  Over hen is op dit moment weinig meer bekend. Na hun vrijlating gingen ze opnieuw aan het werk: Vertenten als radioloog, Delferière als administratief medewerker van de voetbalbond. Ze wachten beiden op een proces. Daarbij zullen eventuele verklaringen van spijtoptant Veljkovic al dan niet een belangrijke rol spelen.

   

  In afwachting van een proces zijn de twee geschorst als scheidsrechter. Veel meer weten we sindsdien niet over hen. Ze willen tot op vandaag niet praten met de media. Ook andere scheidsrechters mogen van de top van de KBVB voorlopig niet praten over de invloed van het voetbalschandaal op het scheidsrechterscorps.

  Ander onderzoek

  Opmerking: de recente ondervragingen van makelaar Christophe Henrotay en ex-manager van Anderlecht Herman Van Holsbeeck maken geen onderdeel uit van het onderzoek "Operatie Zero", dat op 10 oktober 2018 losbarstte. Ze kaderen in een ander onderzoek, dat geleid wordt door een andere onderzoeksrechter.

  Herbeluister "De Tribune" over 1 jaar voetbalschandaal