"Geen podium in Roubaix omdat ik een bruine streep in m'n broek had"

  Tom Boonen was donderdag te gast in Extra Time Koers.

  Tom Boonen was donderdag te gast in Extra Time Koers.

  Ruben Van Gucht ontving donderdag Tom Boonen, Jan Bakelants, Iljo Keisse en Wout van Aert in Extra Time Koers. Het ging er onder meer over sanitaire stops in de koers, Victor Campenaerts en het slechte weer in Engeland.

  "Geen podium in Roubaix door bruine streep in mijn broek"

  Opvallend beeld tijdens het WK voor junioren: de Nederlander Casper van Uden dook plots een café binnen voor een sanitaire stop. "Je ziet het niet vaak, maar het gebeurt wel eens, zeker in een grote ronde. In een eendagskoers kun je misschien makkelijker een dagje niet gaan", vertelt Iljo Keisse.

   

  "Ik denk dat iedereen daar wel eens last van heeft", beaamt Jan Bakelants. "Soms is je maag niet in orde of ben je wat ziek. Dan moet je een keer stoppen."

   

  Kan het ook een uitslag beïnvloeden? "Ja", knikt Tom Boonen met een grijns. "Ik heb een podiumplaats laten schieten in Parijs-Roubaix omdat ik een bruine streep in mijn broek had."

   

  "Ik had verschrikkelijke krampen en ik kon niet meer trappen. Het was de laatste 25 kilometer en ik kon nog winnen. Er was geen andere mogelijkheid. Daarna had ik een heel bevrijd gevoel en ben ik weggereden van het groepje waar ik in zat en kwam ik alleen in de achtervolging voor plaats 2 en 3. Op de piste in Roubaix was ik opgelucht toen ik zag dat er gesprint werd voor mij, want ik wilde echt niet op het podium met een bruine streep in mijn broek."

  RETRO Roubaix 2007: Boonen laat podiumplaats schieten

  Geen Spelen voor Campenaerts? "Ze moeten hem dat gunnen"

  Victor Campenaerts haalde de top 8 niet in het WK tijdrijden en is zo nog niet zeker dat hij de olympische tijdrit mag rijden. Goed nieuws voor Wout van Aert? "Ik had niet gewild dat Victor buiten de top 8 zou eindigen. Zonder die val was het zeker gelukt en had hij dat ticket verdiend", zegt Van Aert. "Zelf heb ik mijn kans ook niet kunnen verdedigen. Nu ben ik nog steeds kandidaat. We zullen zien."

   

  Op de Olympische Spelen moeten de tijdrijders ook de wegrit rijden. "Dat is het belachelijke van het systeem", vindt Jan Bakelants. "Aan Usain Bolt vraag je ook niet om de marathon te lopen nadat hij de 100 meter gewonnen heeft."

   

  "Er zijn maar 5 plekken voor de wegrit en daarvoor zijn heel veel gegadigden. Je kunt ook een podiumplaats in de tijdrit opofferen om er in de wegrit een te pakken."

   

  Tom Boonen pleit voor Campenaerts op de Olympische Spelen: "Eigenlijk doceert hij de stiel tijdrijden in België. Hij is een van de grondleggers om het allemaal wat serieuzer te nemen. Hij heeft ook het meeste ervaring in het specifiek voorbereiden van één zo'n dag. Ik vind dat ze het hem moeten gunnen. Hij verdient dat ook."

  Keisse: "Ploegbelang speelt niet op WK, daar is het ieder voor zich"

  Eén keer per jaar rijden de renners niet voor hun ploeg, maar voor hun land. Moeilijk? Niet volgens Tom Boonen. "Ik ben in al die jaren nooit in de situatie gekomen dat mijn teamgenoten van de merkenploeg geholpen moesten worden. Nooit", klinkt het resoluut.

   

  Jan Bakelants: "Ik denk toch dat het een beetje speelt. Als Gilbert met Alaphilippe voorop raakt, zullen ze elkaar wel snel verstaan."

   

  "Dat denk ik net niét", repliceert Boonen. Hij krijgt steun bij Iljo Keisse: "Op zo'n moment is het ieder voor zich, al zal een Sagan misschien wel steun krijgen van een Bora-ploegmaat uit een minder groot land."

   

  "Het gebeurt zelfs op een BK: jongens die op Twitter zeggen: "Ik ben te huur". Het zijn enkelingen die op een BK of WK niet veel kunnen doen en wel iets doen voor hun kopman."

  "Als alle huizen gaan vliegen, zullen ze misschien de koers afgelasten"

  Er zou zondag wel eens een onweertje over Engeland kunnen trekken. Wat met de koers? "Als er een orkaan passeert en alle huizen gaan vliegen, zullen ze er misschien eens over nadenken om de koers af te gelasten", zegt Tom Boonen.

   

  Jan Bakelants: "Mocht het afgelast worden, mag Alejandro Valverde dan nog een jaar wereldkampioen blijven? De koers verplaatsen? Volgende week is het cross in Ruddervoorde, die zullen niet content zijn."

   

  "Anders moeten ze het WK daar doen", glimlacht Boonen. "Met de deelnemers die gepland waren."

  FIFA-toernooi op de kamer van Oliver Naesen

  Terwijl Olivier Naesen een interview geeft aan Maarten Vangramberen wordt er op zijn kamer een FIFA-toernooitje opgestart. "Daar word ik nu verwacht", lacht Naesen. "Wie daar het beste in is? Ik hoop ik, maar dat zal ik moeten bewijzen."

  Bekijk de volledige uitzending van Extra Time Koers: