"Nu begint EK pas echt voor Red Lions. Ik geef ze 55% kans tegen Duitsland"

  Loïck Luypaert, Emmanuel Stockbroekx en John-John Dohmen.

  De 0-8 van de Red Lions in Duitsland in juni heeft geen waarde, weet Demarez.

  De Red Lions zijn door de groepsfase van het EK gewalst en bekampen donderdag als winnaar van Groep A Duitsland, de tweede van Groep B, in de halve finales. Commentator Eddy Demarez blikt terug en vooruit vanuit Antwerpen.

  België won met 5-0 van Spanje, met 2-0 van Engeland en met 6-0 van Wales. "Het toernooi begint nu pas echt voor de Belgen", opent Eddy Demarez. "En dat was vooraf al geweten: voor de echte toplanden - België, Nederland en Duitsland - begint het toernooi pas vanaf de halve finales. Je kunt ervan uitgaan dat België sowieso die groepsfase doorkomt. Dat was ook twee jaar geleden zo."


  "Tegen Spanje en Wales verwacht je altijd een zege en tegen Engeland is het inmiddels ook al het geval dat het normaal is dat ze daarvan winnen."


  "Maar vanaf de halve finales kan het elke keer misgaan. Tegen Duitsland kan je perfect verliezen. Die 0-8 in de Pro League in juni is geen relevant resultaat. Duitsland is daar niet echt op zijn waarde geklopt. Ze kwamen 0-4 achter en toen hebben ze hun doelman eraf gehaald. Zo kregen ze nog 4 doelpunten binnen."


  "Duitsland is veel beter dan die cijfers zouden doen vermoeden. Trouwens de week ervoor hebben de Belgen thuis maar 4-4 gelijkgespeeld tegen de Duitsers. Maar op dit moment heeft België wel meer talent en een betere ploeg dan Duitsland."

  Op dit moment heeft België wel meer talent en een betere ploeg dan Duitsland

  Eddy Demarez

  "Toch ligt het heel dicht tegen elkaar. Dat zagen we op het WK in december in India. De Belgen hadden toen in de kwartfinale tegen Duitsland altijd de controle, maar ze zijn wel 0-1 achtergekomen en hebben echt wel moeten knokken om die match met 2-1 te winnen. Zo zal het donderdag ook wellicht gaan: dat het spannend blijft, maar dat de Lions in principe wel net iets sterker zouden moeten zijn."

   

  "Ik schat de kansen op 55-45 procent in het voordeel van de Lions. En daar komt ook nog eens het thuisvoordeel en het grote vertrouwen dat ze hebben bij."

   

  "De Duitsers zijn wel redelijk immuun voor het thuisvoordeel, maar het is wel een extra steun voor de Lions." En de fans vinden het Wilrijkse Plein. "Gisteren was er 5 à 6.000 man, niet slecht voor een weekdag. Sowieso kan er maar 7.250 man binnen."

  Vanaf de halve finales kan het elke keer misgaan. Je kunt perfect verliezen van Duitsland.

  Eddy Demarez

  "Bewijzen dat ze de lessen uit het verleden hebben onthouden"

  Wat kan er fout gaan in de halve finale voor de wereldkampioen? "Duitsland heeft - net als in het voetbal - een heel goeie organisatie, een ruime kern en aanvallend behoorlijk wat troeven. Het is echt een complete, degelijke ploeg."

   

  In het verleden was het vaak net niet voor de Belgische hockeymannen, beseft Demarez. "Maar daar hebben ze lessen uit geleerd. Bvb. op het WK 2014 waren ze zo goed als zeker van de halve finales, maar deden ze domme dingen. Op het EK 2015 gaven ze de halve finales ook weg. Daarna schoof het op naar finales die ze maar niet konden winnen."

   

  "En dat is de stap die ze op het WK in Bhubaneswar gezet hebben. Ze zijn er niet supersterk aan het toernooi begonnen, maar werden almaar beter. Ze deden wat ze moesten doen op de momenten dat ze het moesten doen. Dat is het leerproces dat ze gehad hebben en waarvan ze nu nog eens zouden moeten bewijzen dat het hen niet meer gebeurt."

   

  In de andere halve finale staat Nederland tegenover Spanje. "De verwachting is dat Nederland Spanje opeet. En als België wint, zou het weer België-Nederland zijn zoals in de finale van het EK en het WK. Zij werden Europees kampioen, wij wereldkampioen. Het staat op dat vlak dus 1-1."