• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Macron over Les Bleus: "Jullie hebben de hele natie heel trots gemaakt"

  De Franse nationale ploeg krijgt onderscheiding voor WK.

  De Franse nationale ploeg heeft van President Emmanuel Macron een onderscheiding gekregen op het Elysée. Spelers en staf kregen het Legioen van Eer voor de wereldbekerwinst van vorige zomer. Het Legioen van Eer is de hoogste onderscheiding die een Franse burger kan krijgen.

  Les Bleus werden vorige zomer wereldkampioen en worden daar nu voor gehuldigd. De volledige selectie van 23 spelers en de staf worden beloond voor hun prestaties op het WK in Rusland.

   

  "Onze natie is trots op jullie, omdat jullie samen hebben gewonnen. Jullie hebben individuele kwaliteiten gebundeld met een onvoorwaardelijk groepsgevoel", verklaarde de Franse President Macron.

   

  Het Legioen van Eer staat voor uitzonderlijke moed en eer van een Franse burger. Het is de hoogste onderscheiding die een Fransman kan krijgen.

   

  "Het zijn moeilijke momenten die grote ploegen maken, ook al waren de Fransen sceptisch en de media voorzichtig voor het WK."

   

  Macron hield tijdens de uitreiking halt bij elke speler en elk lid van de staf om een persoonlijke boodschap te uiten. In de toespraak van de president was er plaats voor wat humor over de emoties die de spelers losmaakten bij het volk en hemzelf.

   

  Bondscoach Didier Deschamps kreeg een speciale behandeling. De trainer is al 30 jaar bezig als speler en trainer om Frankrijk op de voetbalkaart te houden en prijzen te pakken.

  Herbekijk hier de huldiging: