• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Racing Genk kampioen: 10 stappen in het Genkse successeizoen

  Pas op speeldag 10 kwam Racing Genk definitief aan de kop van het klassement. De strijd met Club Brugge werd evenwel al van in het begin van het seizoen ingezet. Genk kreeg de beste kritieken voor zijn aanvallend voetbal, overleefde enkele tegenslagen en kroonde zich tot de verdiende kampioen. Stef Wijnants zet 10 sleutelmomenten van de 4e landstitel voor de Limburgers op een rijtje.

  1. Zomerse aanvalsmachine

  Racing Genk begint het seizoen in Lokeren met een stevig statement. Met beweeglijk voetbal wordt de ploeg van toenmalig trainer Peter Maes met 0-4 van de mat geveegd.

   

  Genk is een aanvalsmachine. In de eerste 17 matchen van het seizoen. In alle competities samen scoort het maar liefst 54 keer, gemiddeld dus meer dan 3 keer per match. 

   

  Toch staat Genk begin oktober niet eens aan de leiding in de competitie. Club Brugge haalt 25 op 27, Genk 23 op 27.

  VIDEO: Genk begint met een klinkende zege aan het seizoen.

  2. Iedereen aan boord

  Coach Philippe Clement maakt gebruik van zijn hele kern. Al in augustus durft hij te roteren. Sterkhouders als Samatta, Malinovski of Trossard worden wel eens op de bank
  gelaten. Clement hoopt door de rotatie iedereen fris te houden en vooral een eendrachtige groep te creëren die voor elkaar door het vuur gaat.

   

  VIDEO: Genk klopt Waasland-Beveren en raast door de competitie.

  3. Grootsteden Gent en Antwerpen gaan voor de bijl

  Als Racing Genk op speeldag 10 met 1-5 gaat winnen in de Gentse Ghelamco Arena fronst de concurrentie de wenkbrauwen. Genk neemt de koppositie van Club Brugge definitief over. “Alejandro Pozuelo overstijgt het niveau van de Jupiler Pro League", blokletteren de kranten.

   

  Een paar weken later staat Genk aan de rust met 2-0 in het krijt bij Antwerp. Het fysiek sterke Antwerp wordt vervolgens weggeblazen, 2-4. Aly Samatta scoort twee keer en gaat aan de leiding in de topschutterstand.

   

  VIDEO: Genk blikt Gent in met 1-5.

  4. Verlies in stijl

  Op 11 november wordt de heenronde van de reguliere competitie afgesloten. Genk slaagt er voor het eerst niet in om een doelpunt te maken. 0-0 in Moeskroen.

   

  Op de volgende speeldag gaat blauw-wit thuis verrassend onderuit tegen Cercle Brugge. Genk speelt weergaloos, heeft 74 procent balbezit en creëert 22 doelkansen, maar verliest toch met 1-2. Het is slechts één van de drie nederlagen (ook nog 1-2 Moeskroen en 3-1 Club Brugge) die Genk in de hele competitie oploopt.

   

  VIDEO: Genk verliest met 1-2 van Cercle Brugge.

  5. De vlag van Trossard

  Meteen na de geslaagde winterstage in Benidorm, waar makelaars als aasgieren rond de spelers komen hangen, wint Genk de beladen derby tegen revelatie STVV.

   

  Genk komt twee keer op achterstand, maar dankzij een ijzersterke Leandro Trossard wordt het nog 2-3. In alle overmoed plant Trossard na de match de Genkse vlag op het vermaledijde kunstgras van Stayen.

   

  VIDEO: Genk trekt aan het langste eind in de derby tegen Sint-Truiden.

  6. Adios Alejandro Pozuelo

  Hemel en aarde wordt bewogen om de Spanjaard bij Genk te houden. Tegen een Saoedische club zegt Pozuelo eerst nog neen, Genk houdt meteen een persconferentie met Pozuelo die verklaart dat zijn hart bij Genk ligt.

   

  Enkele weken kan hij het aanbod van het Canadese Toronto niet weigeren. Genk lijkt onthoofd, maar coach Clement zegt dat hij een oplossing zal zoeken en vinden.

   

  VIDEO: Pozuelo in tranen na vervanging tegen Standard.

  7. Moeilijk einde van de competitie

  Genk draagt het welles-nietesspelletje van Pozuelo mee tot op speeldag 26 in de topper tegen Club Brugge. Philippe Clement past zijn systeem aan naar een 3-5-2. Genk wordt overpowered. “Jongetjes tegen mannen“, verklaart Clement na de 3-1-nederlaag.

   

  Genk speelt in de laatste 5 matchen ook nog 3 keer gelijk, waardoor het na een 6 op 15 de reguliere competitie afsluit met ‘slechts’ 7 punten voorsprong op Club.

   

  VIDEO: Club vloert Genk in het slot van de reguliere competitie.

  8. De rijzende Ito en onvermoeibare Heynen

  Pas in de winterstop arriveerde Junya Ito vanuit Japan in Genk. De snelle
  rechterflankaanvaller past zich heel snel aan en wordt in de play-offs een grote meerwaarde. Ito scoort tegen Anderlecht, wordt een gesel voor vele defensies en ontpopt zich tot publiekslieveling.

   

  Om de positie van Pozuelo op te vangen kiest Clement voor de driehoek Heynen, Malinovski en de uit blessure teruggekeerde Berge. Vooral de jonge Bryan Heynen maakt indruk met zijn technisch vermogen en onvermoeibaar loopwerk. Over Pozuelo wordt met geen woord meer gerept.

   

  VIDEO: Genk schiet uitstekend uit de startblokken in de play-offs.

  9. Wagner met valse symfonie

  7 weken schorsing eist bondsprocureur Kris Wagner voor een omstreden fout van Malinovski in de thuismatch tegen Gent.

   

  In Genk en ver daarbuiten wordt opgelucht ademgehaald als van die straf op een hilarische zitting niets overeind blijft. Malinovski bedankt met de beslissende goal tegen Club Brugge (2-1). Genk heeft Club Brugge vier punten teruggeslagen.

   

  VIDEO: Malinovski wordt vrijgesproken na soap.

  10. Zonder stress naar 4e titel

  Racing Genk en Club Brugge houden elkaar in sterke play-offs in evenwicht. Na de nederlaag in Brugge (3-2) voert Club de druk nog enkele dagen op, maar Genk blijkt met
  zijn onervaren groep geen last te hebben van titelstress. Op Anderlecht pakt Genk na 1999, 2002 en 2011 zijn 4e titel in 20 jaar.