• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Witsel: "Denk dat ik meer waard ben dan mijn prijskaartje van 20 miljoen"

  Witsel werd razendsnel een vaste waarde bij Dortmund.

  Axel Witsel doet met Borussia Dortmund nog volop mee in de Duitse titelstrijd. Met nog 4 matchen op het programma heeft het team een punt minder dan Bayern München. Witsel is nu al tevreden over zijn eerste seizoen in Duitsland. "Op de tweede plaats eindigen zou geen grote teleurstelling zijn voor mij."

  Straks speelt Borussia Dortmund een derby tegen Schalke. "Op 8 december heb ik beseft hoeveel het betekent om die derby te winnen", vertelt Witsel in een uitgebreid interview op de clubwebsite. "We hadden met 2-1 gewonnen en toen we weer in Dortmund kwamen, stonden de fans ons op te wachten. Ze stopten niet met zingen en vieren. Ik kan niet wachten om die sfeer nu ook in ons eigen stadion mee te maken. Dat wordt nog specialer dan de match tegen Bayern."

   

  Dortmund doet nog mee in de titelstrijd, maar gooide wel een voorsprong van 9 punten te grabbel. Hoe kan dat? "Voetbal is een gekke sport. We hebben uiteraard steken laten vallen en er waren matchen bij die we eigenlijk hadden moeten winnen, maar volgens mij hoort dat allemaal bij het groeiproces van dit team. Dit is een jonge ploeg. De spelers van 18, 19 of 20 jaar leren nog elke dag bij."

   

  "Die 5-0-nederlaag in München was voor mij het dieptepunt van dit seizoen. Ik heb nog steeds geen verklaring voor die prestatie. Ook de dagen erna waren bijzonder zwaar. We toonden geen enkele persoonlijkheid in die wedstrijd. Mijn beste ervaring? Onze thuismatch tegen Bayern. En mijn eerste doelpunt."

   

  Hoe zal Witsel zijn seizoen evalueren als Dortmund de titel niet pakt? "Ik had vooraf niet verwacht dat we het beter zouden doen dan we nu bezig zijn. Daarom zou 2e worden niet zo'n grote teleurstelling zijn voor mij. Natuurlijk zou kampioen worden de kers op de taart zijn. Je speelt voetbal om prijzen te winnen. Ik heb er al een paar gepakt en wil dat hier ook doen. Maar wat er ook gebeurt, ik houd alleen maar positieve gevoelens over aan mijn eerste seizoen hier."

  "De intensiteit van de Bundesliga bestaat in Azië gewoon niet"

  Witsel is 10 maanden na zijn transfer een vaste waarde in de ploeg. Was de aanpassing moeilijk? "In de Bundesliga moet je elke match op topniveau spelen. De kwaliteit van de ploegen ligt er dicht bij elkaar. Die intensiteit bestaat in Azië niet, zelfs niet in de Aziatische Champions League. Daar heb ik me op moeten voorbereiden."

   

  "Het was een voordeel dat ik net het WK gespeeld had met België. Ik was fysiek klaar om hier om de paar dagen op het hoogste niveau te spelen. Mijn integratie in het team is sneller gegaan dan ik zelf had gedacht. Als je van China komt uit een competitie die sportief toch veel minder voorstelt, verwacht je dat het langer zal duren."

   

  Bondscoach Roberto Martinez noemde de transfer van Witsel "de wereldwijde transfer van het seizoen". Nog beter dan die van Ronaldo naar Juventus dus. "Ik denk dat hij bedoelde dat mijn prijskaartje van 20 miljoen erg laag was vergeleken met andere toptransfers. Ik denk dat hij in die zin wel gelijk heeft. Ik denk ook dat ik meer waard ben dan 20 miljoen en ik heb al heel goeie prestaties laten zien hier."

   

  "Ik denk niet dat Martinez me op hetzelfde niveau als Ronaldo wou plaatsen. We moeten serieus blijven. Ik ben bij Dortmund zeker een belangrijke speler, maar ik kan mezelf niet met Ronaldo vergelijken. Of met Lionel Messi. Die twee spelers komen van een andere planeet."

  "Ik kan nog mee naar het WK in 2022"

  Witsel is nu 30. Wat hoopt hij nog te bereiken in zijn carrière? "Ik wil zeker nog 5 of 6 jaar spelen. En dan wil ik natuurlijk nog wat prijzen pakken. Ik leef nog steeds mijn droom, zeker in Dortmund want nu speel ik op topniveau."

   

  "Ik heb al 40 matchen gespeeld dit seizoen en dan ben je af en toe wel moe, maar ik speel graag voor mijn club en voor mijn land. Nu mijn dochters groter zijn, kan ik ook beter slapen, dus dat helpt."

   

  "Ik denk dat ik nog meekan naar het WK in Qatar in 2022. Ik droom ervan om met België het EK en het WK te winnen."