Vandenbempt: "Play-off I is met een knal begonnen. Meer van dat!"

  Voetbalcommentator Peter Vandenbempt mist geen match van Play-off I.

  Met Standard-Antwerp (3-1), Racing Genk-Anderlecht (3-0) en Club Brugge-AA Gent (3-0) is Play-off 1 van start gegaan. Peter Vandenbempt heeft alle wedstrijden gezien: wat zijn zijn bevindingen?

  "Het allerbeste wat Club Brugge te bieden had"

  Club Brugge heeft het meest van allemaal indruk gemaakt. Het was het allerbeste wat Club Brugge te bieden heeft. Zoals wel vaker dit seizoen tegen topploegen in een thuiswedstrijd. En in dit geval met AA Gent eigenlijk toch een ploeg met veel vertrouwen, die in goeie doen was en met grote ambitie aan Play-off I was begonnen.

   

  Natuurlijk was het drie kwart van de wedstrijd tegen 10 man na de uitsluiting van Vadis. Het kwam direct ook 2-0 voor, dus dat loopt wat makkelijker. Maar ook tegen 11 was Club al baas: zoveel drive, honger, power, tempo en een hoop uitblinkers. Vooral op de flanken met Diatta en Dennis. Ze hebben de Gentse backs helemaal suf gespeeld.

   

  Het was dus ook een zeer geslaagde keuze van Ivan Leko met Mata - toch een verrassing - als rechter centrale verdediger in de driemansdefensie. Vanaken en Vormer toonden veel leiderschap en veel métier. Het was ronduit indrukwekkend: het had ook 7-0 of 8-0 kunnen zijn, als Kaminski niet zo heel erg goed was geweest.

   

  Het was dus een geweldige knal om eraan te beginnen bij Club Brugge en een even geweldige desillusie voor AA Gent en coach Thorup. Gent mag woensdag thuis echt niet verliezen van Standard, anders wordt het nog lang aftellen naar die bekerfinale op 1 mei.

  "Met een vastberaden coach en een uitstekende kleedkamer is Club 100 procent gefocust op de titel."

  "Vreemde reactie van Leko op zijn uitspraken over de toekomst van vrijdag"

  Ivan Leko deed het dus goed, maar hij zorgde vorige vrijdag nochtans voor opschudding door zich over zijn toekomst uit te spreken. Een ongelukkig moment vlak voor de play-offs. Daar waren de mensen bij Club Brugge ook helemaal niet blij mee en het was eigenlijk ook tegen de afspraken die ze blijkbaar toch samen gemaakt hadden.

   

  Ik moet zeggen dat Ivan Leko gisteren een wat vreemde reactie daarop had op de persconferentie na de wedstrijd. Hij zei: "Ik heb niet gezegd dat ik wegga." Wat in se natuurlijk wel klopt. Maar als je als trainer vrijdag zegt: "Ik heb mijn beslissing al genomen" en de club heeft eerder gezegd: "Wij gaan pas na Play-off I beslissen over het lot van de trainer", dan is dat natuurlijk hetzelfde. Want een trainer kan natuurlijk enkel zelf beslissen dat hij weggaat, niet dat hij blijft, als een club dat niet goed vindt.

   

  Leko vond ook dat er heel veel leugens verteld waren over zijn relatie met spelers en het bestuur en dat de pers dan maar een keer bij die mensen moest gaan informeren over hem. Maar Ivan Leko zit toch al lang genoeg in het voetbal, als ex-voetballer en als trainer, dat als zulke verhalen in de pers verschijnen, die natuurlijk van die mensen komen.

   

  Want een journalist staat niet 's morgens op en zegt bij zichzelf: "Ik ga nu een keer schrijven dat er misschien wat ruis zit op de relatie tussen Leko en het bestuur of Leko en de spelers." Zo werkt dat natuurlijk niet. Het kan misschien gelogen zijn, dat is iets anders. Maar de verhalen komen natuurlijk wel van daar.

   

  Maar oké: de wedstrijd van gisteren heeft wel getoond dat de trainer en de spelers 100 procent gefocust zijn op de titel. Het was - ik zeg het nog een keer- een vastberaden trainer die gisteren met zijn aanpak en keuzes toch punten heeft gescoord. En er is een uitstekende kleedkamer, die naar verluidt zeer goed gemanaged wordt door een paar leidersfiguren, zoals Vormer, Vanaken, Vossen, Mechele blijkbaar ook, die los van de trainersperikelen gewoon kampioen willen worden.

   

  Pas als die machine zou gaan stokken de komende weken: als de resultaten tegenvallen, als de druk een beetje groot wordt, dan kan de spanning rond Ivan Leko wel een rol gaan spelen. 

  Pas als de machine zou gaan stokken de komende weken: als de resultaten tegenvallen, als de druk een beetje groot wordt, dan kan de spanning rond Ivan Leko wel een rol gaan spelen.

  Peter Vandenbempt

  "Weer een pluim voor Clement: hij vond snel een oplossing zonder Pozuelo"

  Genk klopte Anderlecht zaterdag met dezelfde 3-0-cijfers. De conclusie dat Genk de vertrokken Pozuelo blijkbaar niet meer nodig heeft, wordt hier en daar al getrokken - om niet te zeggen overal - na die stevige prestatie, zeker voor de rust.

   

  Ik lees zelfs al dat Genk beter zou zijn zónder dan mét Pozuelo wegens minder voorspelbaar, dus minder makkelijk te verdedigen en lam te leggen. Maar ik zou zeggen: dat lijkt me toch redelijk kort door de bocht na een wedstrijd of 2 in dit nieuwe systeem. Als je de allerbeste speler in onze competitie niet meer hebt, dan is dat toch een gemis, lijkt mij.

   

  Het is een nieuw systeem zonder echte nummer 10, met die lopende infiltrerende middenvelders. Anderlecht was wel mak en zwak. Het was samen met Gent van het allerzwakste dit weekend in Play-off I. Na de rust en met de inbreng van Trebel bij Anderlecht was het Genkse middenveld zijn dominantie toch een beetje kwijtgeraakt.

   

  Dus ik zou zeggen: toch nog even afwachten. Er komen nog wel zwaardere testen en tegenstanders voor dat middenveld.

   

  Maar Genk was voor de pauze wel echt heel goed. Dus een pluim voor Philippe Clement, nog maar een. Hij heeft snel een oplossing gevonden en het voetbal was uitstekend. En zoals bij Club en Standard was er een hoofdrol voor kwieke dribbelaars op de flanken. Die hebben we dit weekend ontdekt. De jonge ploeg van Genk had ook geen titelstress, enz... Het was echt wel een heel goeie start voor Genk.

  "Genk zonder Pozuelo beter dan met? Dat is redelijk kort door de bocht."

  "Het aantal échte titelkandidaten is gehalveerd"

  Door de zege van Standard vrijdag valt Play-off I uiteen in 2 groepjes van 3. Wat we daaruit kunnen concluderen? Misschien dat het aantal échte titelkandidaten gehalveerd is. Maar dan enkel omdat het er bij de start zogezegd 6 waren. Dat is de eeuwige fabel van Play-off 1, heb ik al een keer uitgelegd, want Antwerp en Anderlecht naar voren schuiven was toch niet echt ernstig.

   

  Gent was toch een beetje een vraagteken, want het voetbalde echt heel erg goed, het ging crescendo, heeft een ruime kern, veel kwaliteit. Maar in Jan Breydel buisde het heel erg zwaar. Die ploegen liggen nu 9 en 10 punten achterop. Dat maken ze natuurlijk niet meer goed.

   

  Dus blijven er nog 3 over: Racing Genk en Club Brugge met stip en vol in de wind, zou ik zeggen. En dan die onvoorspelbare vrijbuiters uit Luik, rustig op de loer voor het geval dat.

   

  Wat ik wel een zeer verheugende vaststelling vond: Play-off I is eigenlijk met een knal begonnen. Oké, de eerste helft tussen Standard en Antwerp was nog zeer gesloten en afwachtend. Dat hebben we al zo vaak gezien de voorbije jaren. Soms 5, 6 speeldagen lang: saai en nerveus voetbal, gesloten en matige kwaliteit.

   

  Maar niets van dat alles nu: Standard overrompelend in het laatste half uur en zeer goed en zeer offensief voetbal van Genk en Brugge. Geen discussies rond de ref en de VAR, dat is ook al goed. Dus meer van dat: te beginnen morgen al met Antwerp-Racing Genk.

  Standard overrompelt Antwerp in het laatste half uur.