Ga naar de inhoud

Wout Poels dient een klacht in tegen Movistar-renner Ivan Garcia Cortina: "Hij haalde uit met volle vuist"

 di 26 maart 2024 16:05
Wout Poels maakte vorige week geen vrienden bij Movistar.

Wout Poels (Bahrain Victorious) heeft in de Ronde van Catalonië een vuistslag gekregen van Ivan Garcia Cortina. De Nederlander heeft protest aangetekend en de Spanjaard van Movistar kreeg een boete van 300 Zwitserse frank. "Mijn bovenarm deed toch even pijn", reageert Poels. 

De Ronde van Catalonië zorgde voor gemengde gevoelens bij Wout Poels. Onze 36-jarige noorderbuur finishte 3 keer in de top 10 van een etappe, maar hij had ook aanvaringen met Movistar-renners. Poels praatte erover in 'In Koers', een podcast waarin hij en Dylan van Baarle verhalen vertellen uit het peloton.

De eerste discussie was met Nairo Quintana. "Ik weet niet meer in welke rit het was. Om dicht bij (Tadej) Pogacar te zitten wilde ik opschuiven. Niemand liet me ertussen om in zijn wiel te zitten. Ik besloot om achter (Enric) Mas te rijden, naast Quintana."

 

Dat werd niet goed onthaald door de Colombiaan. "Plots gaf hij me een duwtje met zijn elleboog, zoals dat wel eens gebeurt in de koers. Dat zorgde voor een kleine discussie. Ik vroeg hem waarom hij het deed en waarom hij zo agressief was", vertelt Poels.

Movistar in actie tijdens de Ronde van Catalonië.

Nog geen tv-uitzending

Dat was niet het enige akkefietje met een renner van Movistar. Poels kreeg het ook aan de stok met Ivan Garcia Cortina. Tijdens de voorlaatste etappe gaf de Spanjaard een stevige por aan Poels. 

 

"Het gebeurde in een technische afdaling na 30 kilometer. We zaten met de ploeg goed vooraan, maar het was wel nerveus. Plots gooide Garcia Cortina zich ertussen. Op zich geen probleem, want dat is gewoon vechten voor je plek."

 

"Uit het niets zat hij rechtop", gaat Poels verder. "Hij haalde uit met zijn volle vuist tegen mijn bovenarm. Het deed echt nog pijn. Ik had nog een fikse discussie met hem. "Altijd hetzelfde met jou", zei hij tegen me."

 

Poels reageerde vol onbegrip. "Ik snap dat niet, want ik rijd bijna nooit met hem. Wanneer ik vooraan kom, is hij vaak al gelost. Ik rijd ook niet in zijn weg wanneer hij sprint."

Als het op tv was geweest, had hij volgens mij minimaal een maand schorsing. 

Wout Poels in de podcast In Koers

Na de finish ondernam Poels actie. "Hij kon er niet mee wegkomen. We hebben het met de rennersvakbond vaak over veiligheid en organisaties krijgen kritiek. En dan heb je een renner die een vuist geeft."

 

"Ik ben naar de UCI geweest om officieel een klacht in te dienen. Ook andere renners hadden het gezien. Toch komt hij ermee weg met een boete van 300 Zwitserse frank en een aftrek van wat UCI-punten. Dat viel me tegen", zegt Poels. 

 

"Ivan heeft geen vrienden gemaakt. Als het op tv was geweest, dan denk ik dat hij minimaal een maand geschorst zou zijn geweest. Bij de UCI gebruikten ze het zelfs als excuus, dat er toen nog geen tv-uitzending was. Geweld kan je toch nooit goedkeuren?"

 

De rust was een paar dagen na de discussie nog niet teruggekeerd bij Poels. "Het zegt genoeg over hem dat hij zich de volgende dag niet excuseerde. We zijn ploeggenoten geweest (bij Bahrain), maar nu vind ik het een triest figuur."

Ronde van Catalonië
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
18/03 Sant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols
173,9 km
Nicholas Schultz
Nicholas Schultz
2
19/03 Mataró - Setcases
186,5 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
3
20/03 Sant Joan de les Abadesses - Port Ainé
176,7 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
4
21/03 Sort - Lleida
169 km
Marijn van den Berg
Tadej Pogacar
5
22/03 Altafulla - Viladecans
167,3 km
Axel Laurance
Tadej Pogacar
6
23/03 Berga - Santa Coloma de Queralt
154,7 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar
7
24/03 Barcelona - Barcelona
145,3 km
Tadej Pogacar
Tadej Pogacar