Ga naar de inhoud

Belgische beloften vergeten een zaakje te doen bij groepsleider Spanje, zuur verlies in slotminuten

 di 26 maart 2024 21:08
" "
Joseph maakte de enige treffer van de partij in de 88e minuut.

De Belgische U21 hebben een belangrijk punt laten liggen op bezoek bij Spanje in de voorronde van het EK 2025. Ze leken een 0-0 uit de brand te slepen, tot in de 88e minuut Joseph onnodig balverlies afstrafte. Spanje verstevigt zijn koppositie in de groep, België zal nu met Schotland moeten knokken voor plaats 2. "Ik kan niemand iets verwijten", zegt coach Gill Swerts.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met z'n drieën hadden ze 13 punten op kop van groep B, al hebben de Spanjaarden nog een match te goed. In Leuven werd het 1-1, in Almeria bleef het lang 0-0 na een match met weinig kansen en geschiedenis.

In een evenwichtige eerste helft verdiende eigenlijk niemand een doelpunt. Spanje sprankelde minder frivool dan verwacht, de Belgen hielden makkelijk stand.

Vandevoordt moest geen mirakels verrichten: hij pareerde een schot van Pubill en raapte een bal van Turrientes op. Aanvallend zetten de Belgen daar weinig tegenover, Sardella kreeg even wat ruimte, maar kon zijn schot van net buiten de 16 niet kadreren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook na de rust bleef Spanje onkennelijk presteren. Aan beide zijden bleven de doelmannen werkloos. Aanvallend bleven de Belgen onmondig, ook na een driedubbele wissel van coach Gill Swerts.

Onder meer Olaigbe, de maker van een geweldige goal in de vorige partij tegen Malta, kwam erop. Als invaller maakte hij al 4 goals, maar nu kwam hij niet in het stuk voor.

De Belgen leken na de wissels even naar de organisatie te zoeken, waardoor er wat meer ruimte kwam. Een voorzet vanaf de rechterkant kwam voor de voet van Diego Lopez, die hard binnentrapte. Omdat Omorodion echter in de baan van het schot en Vandevoordt stond, keurde de VAR de treffer af.

Daar kwamen de Belgen goed weg. Vandevoordt moest nog 1 keer gepast ingrijpen op een verrassende knal naar de 1e paal van invaller Fran Perez.

De Belgen konden blij zijn met een punt, tot in de 88e minuut Stroeykens in de opbouw op de eigen helft de bal slordig inspeelde. Spanje onderschepte, Guerra had de vrije ruimte op rechts en vond de inlopende Joseph voor doel.

Die zorgde voor een vreugde-explosie bij de thuisploeg. Met 16 punten en een match minder lijkt het EK-ticket voor de groepswinnaar Spanje niet meer te kunnen ontglippen.

België hoopt nu dat Spanje in september Schotland zal verslaan, zodat de Belgen mogelijk nog als beste 2e rechtstreeks naar het EK mogen. In het andere geval is er voor de 2e ook nog het vangnet van de barrages. De 3e heeft geen EK-kansen meer.

Swerts: "Kan niemand iets verwijten"

Gill Swerts baalde in Almeria: "Ik ben heel ontgoocheld, vooral omdat de goal zo laat is gevallen."

"We stonden tegenover een sterke tegenstander en bezorgden hen toch de nodige last. Ik kan niemand iets verwijten, ons blok was goed en de taken werden zoals gevraagd uitgevoerd."

"De goal viel na een drievoudige wissel. Net nadat we de bal veroverd hadden, verloren we hem opnieuw en 2 passen later lag de bal in het net."

"Dat is heel bitter. Maar ik heb goede zaken gezien op dit trainingskamp en ik heb nieuwe spelers ontdekt. Het feit dat we thuis hadden moeten winnen van Spanje en dat we hier hadden moeten gelijkspelen, geeft een goed gevoel en vertrouwen voor de toekomst."

België in kwalificaties EK U21

wedstrijden België
België Kazachstan 1-0
Malta België 0-2
Hongarije België 0-1
België Schotland 0-2
België Spanje 1-1
België Malta 3-1
Spanje België 1-0
Kazachstan België 14/09/24
Schotland België 11/10/24
België Hongarije 15/10/24
stand in groep B
    M W G V +/- ptn
1. Spanje 6 5 1 0 +14 16
2. Schotland 6 4 1 1 +7 13
3. BELGIE 7 4 1 2 +3 13
4. Hongarije 6 2 1 3 0 7
5. Kazachstan 4 1 0 3 -5 3
6. Malta 5 0 0 5 -14 0

Slovakije is als gastland van het EK U21 in 2025 al zeker van deelname. De groepswinaars van de 9 poules plaatsen zich rechtstreeks voor de eindronde, samen met de beste drie nummers 2 uit elke groep. De overige zes nummers 2 spelen in play-offs om de resterende 3 EK-tickets.