Ga naar de inhoud

UCI zet het licht op groen voor de omstreden tijdrithelmen van Visma-Lease a Bike

 ma 18 maart 2024 10:59
Visma-Lease a Bike tijdens de ploegentijdrit van Parijs-Nice.

Bij Visma-Lease a Bike hoeven ze voorlopig niet opnieuw naar de tekentafel te stappen. In Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice pakte de Nederlandse topploeg uit met een futuristische tijdrithelm. De Internationale Wielerunie onderzocht het snufje en geeft nu een goedkeuring voor minstens 1 jaar. 

De wielerwereld schrok zich twee weken geleden een hoedje. Bij de openingstijdrit van Tirreno-Adriatico stonden de renners van Visma-Lease a Bike volop in de schijnwerpers.

 

De Nederlanders schudden in Italië hun nieuwste tijdrithelm uit hun mouw, een snufje van sponsor Giro.

 

Op sociale media was de helm hét gespreksonderwerp van de dag, maar een dag later stuurde de UCI de discussie een andere kant op.

 

"De Internationale Wielerunie erkent dat er geen directe inbreuken zijn op het reglement, maar maakt zich wel zorgen over de huidige trend waarin de prioriteit steeds meer op het presteren ligt en veel minder op de veiligheid", klonk het in een statement. 

 

De UCI beloofde "een diepgaande analyse uit te voeren van de regelgeving rond het ontwerp en het gebruik van tijdrithelmen".

Visma-Lease a Bike hoeft zijn plannen niet op te bergen.

De ploeg van onder meer Wout van Aert reageerde vol ongeloof. "Vreemd, want een jaar geleden zijn de regels opgesteld wat betreft afmetingen en de veiligheid. Binnen dat kader zijn wij en helmenfabrikant Giro aan de slag gegaan", vertelde Mathieu Heijboer, hoofd performance.

 

Maar intussen heeft de Nederlandse ploeg goed nieuws gekregen. De UCI keurt het prototype goed van 18 januari 2024 tot en met 17 januari 2025.

 

"Na die periode moet het prototype volgens de geldende voorwaarden voor iedereen te koop zijn", benadrukt de UCI nog eens het eigen reglement.

 

De helmen mogen gebruikt worden op de weg, niet op de piste.

Gerelateerd: