Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Jouw gids voor Nokere Koerse 2024: sprinttitanen nemen handschoen op in beproefd recept, live op Sporza

 wo 13 maart 2024 06:29

Nokere Koerse staat al jaar en dag garant voor trillende kasseien in de slotkilometers. Tim Merlier krijgt stevige tegenstand in zijn zoektocht naar zege 3 op een rij, ook Lotte Kopecky wil haar titel verdedigen. Alles wat je moet weten - van parcours, over deelnemers tot uitzendingen - lees je hier.

Zo ging het vorig jaar

Topfavoriet Tim Merlier, deed wat iedereen van hem verwachtte vorig jaar. 

 

De sprinter van Soudal - Quick Step, toen pronkend in de Belgische driekleur, knalde de kasseien uit de grond op de Nokereberg. Hij klopte Edward Theuns en Milan Menten.

 

Florian Vermeersch en Sep Vanmarcke probeerden de boel nog te ontregelen, wat voor een bloedstollend slot zorgde. Toch was niemand opgewassen tegen de machtshalen van Merlier.

 

Bij de vrouwen etaleerde Lotte Kopecky haar overmacht met een imposante solo, en dat vlak na het overlijden van haar broer.

Parcours

Het beproefde recept blijft overeind. Ook dit jaar bedraagt het parcours van Nokere Koerse 188,1 kilometer. 

 

De start ligt nog steeds in Deinze, de streep uiteraard bovenop Nokereberg.

 

In de aanloop van bijna 95 kilometer zitten een paar verschuivingen, maar de Lange Munte blijft de eerste kasseistrook dat het pad van het peloton kruist. Daarna volgen de Kattenberg, Holleweg en Jagerij.

 

In de 3 lokale ronden van 31,3 kilometer moeten de renners dus ook evenveel keer de Nokereberg over (350 m aan 5,7%, max. 7%). Met een krachtige eindsprint tot gevolg.

© Danilith Nokere Koerse

Deelnemers

Moeten er nog sprinters zijn?

 

De absolute top van de wereld tekent present voor de 78e editie van Nokere Koerse. Tim Merlier (Soudal-Quick Step) wil maar wat graag zijn derde op rij winnen, maar kent heel wat tegenstand.

 

Te beginnen met een ex-ploeggenoot. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) wil zich nog eens meten in een Belgisch duel.

 

Maar ook Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty), Milan Menten (Lotto-Dstny) en Jenthe Biermans (Arkéa-B&B Hotels) zijn landgenoten om rekening mee te houden. Edward Theuns (Lidl-Trek), vorig jaar 2e, was voorzien, maar meldt niet fit af. 

 

Elia Viviani (Ineos), Fabio Jakobsen (DSM-Firmenich PostNL) en Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) zijn de voornaamste kleppers uit een kransje buitenlanders, maar let ook zeker op Arvid de Kleijn (Tudor), die al sterk was in de UAE Tour en in Parijs-Nice zelfs het hele veld kon kloppen in de sprint.

 

Aan paardenkracht geen tekort.

Klopt Jasper Philipsen zijn ex-ploegmaat?

Vrouwen

Het vrouwenpeloton krijgt vanaf het startschot in Deinze 127 wedstrijdkilometers aan koersplezier voorgeschoteld. Daarvan zullen de rensters 17 km over kasseien dokkeren, met als slot 2 lokale ronden en de finish op Nokereberg.

 

Vorig jaar triomfeerde een ijzersterke Lotte Kopecky solo aan de streep. Een emotionele zege van onschatbare waarde voor de beste Belgische renster, die enkele dagen eerder haar broer verloor.

 

Vandaag wil ze haar titel verdedigen in de regenboogtrui. Althans, als dat de afspraak is met Lorena Wiebes, haar ploeggenote bij SD Worx-Protime.

 

Belgische tegenstand voor Kopecky komt er voornamelijk in de vorm van Julie De Wilde (Fenix-Deceuninck). 

 

Ook de Italiaanse Chiara Consonni (UAE) en Deense Emma Norsgaard (Movistar) zullen op de radar van de wereldkampioene staan.

Live bij Sporza

Bij Sporza zit je goed om zowel de wedstrijd bij de vrouwen als die bij de mannen te kijken. Vanaf 12.10 uur zijn er beelden op VRT Canvas van de vrouwenkoers, om 14.30 uur begint de mannenuitzending op VRT1.

Gerelateerd: