Ga naar de inhoud

Geen schaatsrecord lijkt nog veilig voor Amerikaans wonderkind: wie is sprintkoning Jordan Stolz (19)?

 vr 8 maart 2024 11:00
Jordan Stolz komt uit voor het Nederlandse Team Albert Heijn Zaanlander.
Jordan Stolz komt uit voor het Nederlandse Team Albert Heijn Zaanlander.

Hij kroonde zich eerder dit jaar op het WK afstanden tot wereldkampioen op de 500 en 1.000 meter, maar toch nam de nieuwe sprintkoning Jordan Stolz niet deel aan het WK sprint. In plaats daarvan richt de Amerikaanse tiener dezer dagen zijn pijlen op het "prestigieuzere" WK allround. Wie is het 19-jarige schaatsfenomeen dat zichzelf wil blijven uitdagen?

6 wereldtitels en een wereldrecord voor je 20e.

 

Op deze manier maakte Jordan Stolz naam voor zichzelf in de schaatswereld en ver daarbuiten.

 

Komend weekend mogen we hem opnieuw bewonderen, maar niet op zijn geliefkoosde nummers. Voor het eerst zal de beste sprinter ter wereld deelnemen aan het WK allround, waar ook de langere nummers zoals de 10 kilometer op het programma staan. De volgende stap in zijn evolutie.

Gefascineerd door de snelheid

In aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking vertelde Stolz in een interview met NBC dat hij op 5-jarige leeftijd de liefde voor de schaatssport ontdekte door naar de Winterspelen van 2010 in Vancouver te kijken.

 

"Het was opwindend om te zien met welke snelheid ze over het ijs gleden", vertelde Stolz. "Zonder de tv-beelden was ik zelf nooit beginnen te schaatsen."

 

Zijn eerste stapjes op het ijs zette het talent in het shorttrack, maar al snel volgde de overgang naar de lange baan. Daar won hij op zijn 10 jaar zijn eerste nationale jeugdtitel. De toon was gezet.

Zonder de tv-beelden van de Winterspelen in Vancouver was ik nooit beginnen schaatsen.

Jordan Stolz

Stolz raasde doorheen de jeugdreeksen en maakte zijn eigen keuzes. Zo trainde hij niet samen met de rest van het nationale team, maar bleef hij dicht bij huis schaatsen onder leiding van de Amerikaanse schaatslegende Shani Davis.

 

Die samenwerking werd in 2019 beëindigd en met Bob Corby vond hij meteen een nieuwe succescoach. Die kwam na 30 jaar uit pensioen omdat hij zag dat dit geen gewone jongen was.

Eerder dit jaar kroonde Jordan Stolz zich tot wereldkampioen op de 500, 1.000 en 1.500 meter.
Eerder dit jaar kroonde Jordan Stolz zich tot wereldkampioen op de 500, 1.000 en 1.500 meter.

Recordbreker

Op zijn 17e maakte Stolz in 2021 zijn debuut op internationaal niveau op de Wereldbeker in Salt Lake City.

 

Daar trok de concurrentie meteen grote ogen nadat de Amerikaan zowel op de 500 als op de 1.000 meter het wereldrecord bij de junioren had verbroken. Uiteindelijk zou hij dat kunstje ook op de 1.500 meter nog eens overdoen.

 

Een paar maanden later volgde al een nieuw hoogtepunt voor Stolz. Hij werd opgenomen in de Amerikaanse selectie om de 500 en 1.000 meter te schaatsen op de Olympische Winterspelen van Peking. Een ervaring waar de tiener van kon leren zonder potten te breken.

In een mum van tijd bombardeerde Jordan Stolz zich tot de sprintkoning op het ijs.
In een mum van tijd bombardeerde Jordan Stolz zich tot de sprintkoning op het ijs.

Eind 2022 mocht hij zich de jongste winnaar ooit noemen van een individuele Wereldbekermanche en op het WK afstanden in Heerenveen een paar maanden later ontplofte hij helemaal.


Op 18-jarige leeftijd kroonde hij zichzelf tot de jongste wereldkampioen schaatsen ooit. Om er nog een schepje bovenop te doen, pakte hij de titel op de 500, 1.000 en 1.500 meter. Nooit eerder slaagde iemand erin deze trilogie op een en hetzelfde WK te winnen.


Eerder dit jaar verlengde Stolz op de piste van het Canadese Calgary op elk nummer zijn titel en op de 1.000 meter deed hij dat zelfs met een wereldrecord.


Een nieuwe sprintkoning was geboren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zichzelf verder ontdekken

Maar ondanks zijn dominantie op de sprintnummers wil Stolz zichzelf blijven uitdagen. 

 

Zo laat hij het WK sprint aan zijn neus voorbijgaan en wil hij zien hoe ver hij kan geraken op de langere afstanden.

 

"Het WK allround is gewoon prestigieuzer", vertelt de Amerikaan bij de NOS. "De vraag of ik het WK sprint kan winnen is voor mij niet zo moeilijk te beantwoorden."

 

"Als de toernooien andersom waren, had ik ze gecombineerd. Maar goud veroveren op de sprint en dan net tekortkomen op het allroundtoernooi zou ik zonde vinden."

 

Zo maakt de nog steeds maar 19-jarige opnieuw een keuze die niet iedereen gemaakt zou hebben. Afwachten hoe het deze keer zal uitpakken.

De vraag of ik het WK sprint kan winnen is voor mij niet zo moeilijk te beantwoorden.

Jordan Stolz in een interview bij de NOS
Gerelateerd: