Ga naar de inhoud

GOUD! Magistrale Bart Swings verlengt zijn wereldtitel op de massastart

 zo 18 februari 2024 08:25
Bart Swings verlengde zijn wereldtitel.

Bart Swings heeft op het WK schaatsen in Calgary (Can) zijn wereldtitel op de massastart met succes verdedigd, na een wedstrijd uit het boekje. Hij is nog maar de tweede schaatser die twee jaar op een rij de wereldtitel op de massastart pakt.

"Wat was dat?!" Bart Swings schudde na de massastart vol ongeloof met zijn handen. Hij verlengde zijn wereldtitel op grootse wijze, nadat hij eerder ook al de olympische titel had veroverd.

 

Swings had als topfavoriet een grote roos op zijn rug kleven, maar hij was niet te beroerd om alle gaten te dichten. 

 

De Nieuw-Zeelander Peter Michael ging ervandoor. Swings reageerde onmiddellijk. De Oostenrijker Gabriel Odor probeerde het. Weer Swings. De Fransman Mathieu Belloir deed een poging. Ook hem haalde Swings terug.

 

Toen ook de Fransman Timothy Loubineaud drie ronden voor het einde ontsnapte, werd de olympische kampioen gedwongen tot een lange sprint. 

 

Swings leek iets te veel krachten verspeeld te hebben, tot hij in de laatste meters toch nog eens kon versnellen en zo de Canadees Gélinas-Beaulieu en de Zwitser Wenger kon afhouden.

 

De Leuvenaar is de tweede schaatser die twee jaar achtereen de wereldtitel op dit nog betrekkelijk jonge onderdeel verovert. De eerste is de Amerikaan Joey Mantia, die drie keer zegevierde: in 2017, 2019  en 2021. Sinds 2015 staat de massastart op het WK-programma.

Het palmares van Swings op de massastart

  • 1 olympische titel (2022)
  • 1 olympische vicetitel (2018)
  • 2 wereldtitels (2023 en 2024)
  • 3 Europese titels (2020, 2022, 2024)
  • 1 bronzen WK-medaille (2021)
  • 5 keer eindwinnaar van de Wereldbeker
Gerelateerd: