Ga naar de inhoud

Opnieuw ophef in Formule 1: FIA onderzoekt of voorzitter uitslag beïnvloed heeft in voordeel van Alonso

 ma 4 maart 2024 22:42
Mohammed Ben Sulayem in gesprek met Max Verstappen.

De Internationale Automobielfederatie (FIA) onderzoekt of haar voorzitter Mohammed Ben Sulayem vorig jaar de uitslag van de Grote Prijs Formule 1 van Saudi-Arabië heeft beïnvloed. Toen zou de 10 seconden tijdstraf van Fernando Alonso geschrapt zijn op aanbevelen van de FIA-voorzitter. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

Een reconstructie van de feiten: tijdens de GP van Saudi-Arabië in 2023 kreeg Fernando Alonso een tijdstraf opgelegd van 10 seconden.

 

Die kreeg de Spaanse ex-wereldkampioen omdat zijn team tijdens een eerder gekregen tijdstraf van 5 seconden sleutelde aan zijn Aston Martin. Dat mag niet volgens de wet van de FIA, waardoor hij nog eens bestraft werd.

 

Nu meldt een klokkenluider aan de FIA dat Ben Sulayem - de voorzitter, nota bene - die extra straf ingetrokken zou hebben. Daardoor finishte Alonso niet als vierde, maar op het podium naast Verstappen en Pérez (Red Bull).

 

De BBC kreeg bevestiging van het gerucht en kon het rapport inkijken van de FIA aan de ethische commissie.

 

"De beschuldiging van de klokkenluider is dat Ben Sulayem contact heeft opgenomen met Sjeik Abdullah bin Hamad bin Isa Al Khalifa, de vice-voorzitter van de FIA met beslissingsmacht tijdens de GP, en duidelijk heeft gemaakt dat Alonso's sanctie moest worden ingetrokken", klinkt het.

 

Het rapport van de ethische commissie wordt binnen vier tot zes weken verwacht. Ben Sulayem en de FIA wilden niet reageren

Gerelateerd: