Ga naar de inhoud

BeNeLiga volleybal krijgt vorm: minitoernooi met 4 teams in kerstperiode als opwarmer

 di 27 februari 2024 14:38
volleybalspelers
Roeselare steekt er in ons land met kop en schouders bovenuit.

Het basketbal heeft de BNXT-League, het handbal de BENE-League. Nu gaan ook onze volleybalploegen hun krachten meten met teams uit Nederland. Eind dit jaar volgt er een testfase met een toernooi tussen twee Belgische en twee Nederlandse ploegen, enkele maanden later moet er een competitie ontstaan met 8 teams. 

De plannen voor een Belgisch-Nederlandse competitie liggen al even op tafel, eind dit jaar worden ze concreet. Dat vertelt Marie De Clerck, CEO van de Lotto Volley League, in de podcast Tweemansblok.

 

In de kerstperiode zullen de Belgische landskampioen en bekerwinnaar de Nederlandse nummer 1 en bekerhouder partij geven op een minitoernooi.

 

"En als de kampioen ook de beker heeft gewonnen, komt de vicekampioen erbij", duidt De Clerck. "Bij de vrouwen spelen de Belgische en Nederlandse kampioen het kersttoernooi."

 

Het minitoernooi met 4 teams is een test voor de BeNeLiga, die volgend jaar in maart of april van start moet gaan.

 

"Na de reguliere competitie bij de mannen in eigen land willen we een kampioenschap tussen Belgische en Nederlandse clubs organiseren. De winnaar mag zich de BeNe-kampioen noemen", legt De Clerck uit.

 

De Belgisch-Nederlandse competitie moet er een worden met 8 teams, tussen de top 4 van beide landen.

volleybalspelers
Levert de BeNeLiga nieuwe klassiekers op naast Maaseik-Roeselare?

De BeNeLiga in een notendop

  • vanaf maart/april 2025, na de reguliere competitie in ons land
  • top 4 België vs. top 4 Nederland | winnaar = BeNe-kampioen
  • opwarmer: minitoernooi in kerstperiode

"Meer aantrekkelijke wedstrijden"

De Nederlanders zitten te wachten op een BeNeLiga. "Het is voor alle partijen een goede zaak", zegt Michel Everaert van de Nederlandse Volleybalbond.

 

Momenteel gaapt er een kloof(je) tussen België en Nederland. Onze topteams spelen op een hoger niveau.

 

"Zij staan een stap verder, maar het verschil zal de komende jaren kleiner worden", stelt Everaert. "Onze topteams zijn zich hard aan het ontwikkelen."

 

"En als dat gebeurt, krijgen we er elk jaar aantrekkelijke wedstrijden bij", maakt hij zich sterk.

We zijn nog op zoek naar een financiële partner voor het project, maar dat gaat niet over honderdduizenden euro's. We gaan ervan uit dat we die steun zullen vinden.

Marie De Clerck

Op extra topmatchen zit elke volleybalspeler en -liefhebber te wachten.

 

Een struikelblok nog: de verre verplaatsingen die extra kosten met zich meebrengen voor de clubs.


"We zijn nog op zoek naar een financiële partner voor het project", vertelt Marie De Clerck, "maar dat gaat niet over honderdduizenden euro's."


"We gaan ervan uit dat we die steun zullen vinden en dat de clubs ook mee willen investeren om zich sportief te verbeteren en te versterken. Ze willen alvast meegaan in het verhaal", weet de CEO van de Lotto Volley League.

"Noodzakelijke poging"

Dominique Baeyens gelooft in een BeNeLiga. "Op korte termijn kan je heel wat tegenargumenten op tafel leggen", zegt de voormalige topcoach van Roeselare en de nationale ploeg, "maar je moet het een kans geven."


"Het is een valabele en bijna noodzakelijke poging om de volleybalcompetitie op te waarderen. Zeker op sportief vlak moet er een innovatie komen", vindt Baeyens.


Afspraak in de kerstperiode voor een eerste krachtmeting tussen de Belgische en Nederlandse topteams in het volleybal.

Dominique Baeyens
Dominique Baeyens geeft de BeNeLiga een kans.