Chancel Mbemba (ex-Anderlecht) schiet Congo richting halve finale, ook Nigeria door in Afrika Cup

vr 2 februari 2024 23:21

De eerste halvefinalisten van de Afrika Cup zijn bekend. Congo haalde het met een comeback - die op gang werd getrapt door ex-Anderlecht-speler Chancel Mbemba - van Guinee. En ook Nigeria stootte na een zuinige zege door tegen Angola.

Congo blijft door de Afrika Cup razen. The Leopards maakten in de kwartfinale komaf met Guinee en haalden het met 3-1.

Voormalig Anderlecht-speler Chancel Mbemba kroonde zich tot hoofdrolspeler van de eerste helft. Hij beging eerst een penaltyfout, waardoor Guinee via Mohamed Bayo na 20 minuten op voorsprong kon komen, maar zette zijn fout niet veel later recht met een doelpunt op hoekschop.

Na de pauze had Congo genoeg aan twee stilstaande fase om het laken naar zich toe te trekken. Brentford-spits Yoane Wissa zette eerst een penalty feilloos om, tegen het einde krulde Arthur Masuaku ook nog een vrijschop heerlijk in doel.

Joris Kayembe (Genk) mocht zes minuten voor tijd invallen bij Congo, Amadou Diawara (Anderlecht) begon in de basis bij Guinee, maar werd in de 69e minuut naar de kant gehaald.

In de halve finale wacht volgende week dinsdag Ivoorkust of Mali.

Nigeria na nagelbijter

Ook Nigeria heeft zich tot halvefinalist gekroond op de Africa Cup. The Super Eagles wonnen na een nerveuze wedstrijd met het kleinste verschil van Angola: 1-0.

Nigeria begon als topfavoriet aan de wedstrijd, maar kon die status niet meteen waarmaken. Het had een lastige klant aan Angola en vermeed na amper vijf minuten nog de achterstand. Dankzij een puike parade van doelman Stanley Nwabili bleef het 0-0.

De favoriet kwam gaandeweg in de wedstrijd en sloeg vlak voor de rust toe. Ademola Lookman werkte de openingstreffer tegen het net. Nigeria, dat nog een doelpunt van vedette Victor Osimhen (ex-Charleroi) afgekeurd zag worden, kwam vervolgens niet meer in de problemen.

Naast Osimhen kwamen met Yusuf (Antwerp), Moses Simon (ex-Gent), Paul Onuachu (ex-Genk) en William Troost-Ekong (ex-Gent) nog enkele oude bekenden in actie bij Nigeria.

In de halve finale wacht Kaapverdië of Zuid-Afrika.