Ga naar de inhoud

Congo stunt en schakelt recordkampioen Egypte uit na zenuwslopende reeks van 18 penalty's

 ma 29 januari 2024 00:25
Congo barstte in vreugde los.

DR Congo heeft voor dé stunt van de achtste finales van de Afrika Cup gezorgd door zevenvoudig kampioen Egypte uit te tellen. Pas na 18 strafschoppen viel de beslissing.

Congo had geen wedstrijd gewonnen in de groepsfase van de Afrika Cup en begon dan ook als uitgesproken underdog aan de confrontatie met recordkampioen Egypte, ook al moest dat sterspeler Mo Salah missen door een blessure.

 

Toch was het Congo dat net voor rust de debatten opende. Meschack Elia zette met een kopbal zijn land voor het eerst op deze Afrika Cup op voorsprong. Lang bleef de voorsprong niet overeind, want Mostafa Mohamed hielp Egypte meteen langszij met een strafschop.

 

Congo, dat het toernooi het laatst won in 1974 als Zaïre, bleef evenwel geloven in een stunt. Zeker toen Egypte met een man minder viel, beloofden de verlengingen spannend te worden. Scoren lukte echter niet meer, dus moesten strafschoppen voor de beslissing zorgen.

 

Mohamed, tijdens de wedstrijd al goed voor een penaltygoal, trapte naast, maar ook Masuaku trapte vervolgens hoog over. Zo werd het een zenuwslopende penaltyreeks, waarbij de Egyptische doelman Gabaski de fatale misser trapte.

 

De Congolese doelman Lionel Mpasi-Nazu trapte de 18e strafschop wel raak voor dé verrassing van de achtste finales. Congo neemt het in de kwartfinales op tegen Guinee.

 

Afrika Cup 2023: eindfase

finale
Nigeria Ivoorkust 1-2
voor de 3e plaats
Zuid-Afrika DR Congo 0-0 (6-5)
halve finales
Nigeria Zuid-Afrika 1-1 (pen: 4-2)
Ivoorkust Congo 1-0
kwartfinales
Nigeria Angola 1-0
Congo Guinee 3-1
Kaapverdië Zuid-Afrika 0-0 (pen: 1-2)
Mali Ivoorkust 1-1 (n.v.: 1-2)
1/8e finales
Angola Namibië 3-0
Nigeria Kameroen 2-0
Equatoriaal-Guinea Guinee 0-1
Egypte Congo 1-1 (7-8 na pen.)
Kaapverdië Mauritanië 1-0
Senegal Ivoorkust 1-1 (4-5 na pen.)
Mali Burkina Faso 2-1
Marokko Zuid-Afrika 0-2
Gerelateerd: