Ga naar de inhoud

Guinee straft penaltymisser en rode kaart af in slotseconde tegen Equatoriaal-Guinea

 zo 28 januari 2024 20:40
Guinee sloeg toe in de slotseconde van de achtste finale.

Guinee heeft hardhandig het sprookjesboek van Equatoriaal-Guinea toegeslagen op de Afrika Cup. Met een van de laatste baltoetsen van de achtste finale schakelde het een van de revelaties van de groepsfase uit.

Als groepswinnaar in een poule met Nigeria en gastland Ivoorkust was Equatoriaal-Guinea een van de verrassingen op de Afrika Cup.

 

Vooral het verhaal van aanvoerder Emilio Nsue charmeerde. De 34-jarige rechtsachter uit de Spaanse 3e klasse werd voor de gelegenheid als spits uitgespeeld en kroonde zich met 5 goals tot topschutter van de groepsfase.

 

Na een magere eerste helft was Nsue ook het dichtst bij de openingstreffer tegen Guinee, maar zijn volley miste richting. Aan de overkant was het wel raak, maar de treffer van Mory Konaté van KV Mechelen werd afgekeurd voor buitenspel.

 

Met nog 35 minuten op de klok kregen de kansen van Equatoriaal-Guinea een knauw nadat Federico Bikoro rood had gepakt met een wel heel onbesuisde ingreep.

 

Toch kreeg de groepswinnaar met een man minder nog een gouden kans op de overwinning met een strafschop. Topschutter Nsue mikte zijn 6e van het toernooi evenwel op de paal.

 

Een misser die Equatoriaal-Guinea heel zuur zou opbreken in de 98e minuut. Mohamed Bayo sloeg met een van de laatste baltoetsen toe en hielp Guinee voor het eerst sinds 2015 aan een plek bij de laatste acht.

Afrika Cup 2023: eindfase

finale
Nigeria Ivoorkust 1-2
voor de 3e plaats
Zuid-Afrika DR Congo 0-0 (6-5)
halve finales
Nigeria Zuid-Afrika 1-1 (pen: 4-2)
Ivoorkust Congo 1-0
kwartfinales
Nigeria Angola 1-0
Congo Guinee 3-1
Kaapverdië Zuid-Afrika 0-0 (pen: 1-2)
Mali Ivoorkust 1-1 (n.v.: 1-2)
1/8e finales
Angola Namibië 3-0
Nigeria Kameroen 2-0
Equatoriaal-Guinea Guinee 0-1
Egypte Congo 1-1 (7-8 na pen.)
Kaapverdië Mauritanië 1-0
Senegal Ivoorkust 1-1 (4-5 na pen.)
Mali Burkina Faso 2-1
Marokko Zuid-Afrika 0-2
Gerelateerd: