Ga naar de inhoud

Gevangen in een gouden kooi? Vedetten "willen Saudi-Arabië al verlaten", maar belastingbom maakt exit moeilijk

 di 9 januari 2024 12:22
Henderson zit al een halfjaar bij Al-Ettifaq.

Hoe zou het nog zijn met het voetbal in Saudi-Arabië? Enkele maanden nadat miljoenencontracten heel wat vedetten naar de woestijn hadden gelokt, lijken sommige spelers zich hun keuze al te beklagen. Onder meer Jordan Henderson zou naar verluidt willen terugkeren naar Engeland. Alleen hangt daar wel een stevige kostprijs aan vast.

Na de mediahype rond de competitiestart is het relatief stil geworden rond de Saudi Pro League. Buiten een sporadisch doelpunt van Cristiano Ronaldo ziet u weinig passeren over de nieuwe 'droombestemming' in het voetbal, toch?

 

Wel, stilaan wordt duidelijk dat niet alle transfers een onverdeeld succes waren. Vooral bij Al-Ettifaq - de club die het meest spendeerde na de 'Big Four' - kan er gesproken worden van een stevige crisis.

 

Ondanks de komst van trainer Steven Gerrard en spelers als Georginio Wijnaldum, Jack Hendry (ex-Club) en Jordan Henderson staat de club amper achtste. Van de laatste 12 competitiematchen werd er maar eentje gewonnen. Slik.

 

Vooral draaischijf Henderson voelt zich  steeds slechter in zijn vel in Saudi-Arabië. De middenvelder doorstond eerst een storm van kritiek na zijn aankondiging (zie hieronder), maar ook sportief draaide het avontuur vooralsnog op een ontgoocheling uit.

Betrouwbare Engelse media schrijven dat de international "rusteloos" en "gedesillusioneerd" is, omdat hij bij een middenmoter met lege tribunes speelt.


Naar verluidt wil Henderson liever vandaag dan morgen terugkeren naar de Premier League. Ook de Schotse recordkampioen Celtic wordt genoemd.

Gevangen in gouden kooi

Wat een potentiële terugkeer evenwel bemoeilijkt: aan een vertrek uit Saudi-Arabië kan er financieel een stevige kostprijs hangen voor Henderson en co.

 

De Engelsman verdient ruim 800.000 euro per week bij Al-Ettifaq. Allemaal belastingvrij, werd Henderson beloofd. Maar wel op voorwaarde dat hij minstens twee jaar in Saudi-Arabië - waar normaal een belasting van 20% geldt - bleef voetballen.

 

Mocht Henderson terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk wacht hem een belasting van zo'n 47% op alle inkomsten die hij in de woestijn verdiende.

 

Waarom dan niet de gunstigere 20% van Saudi-Arabië? Wel, de fiscale wetten in het Verenigd Koninkrijk bepalen dat de middenvelder nog tot april 2025 elders zijn brood moet verdienen om aan de belastingbrief van zijn thuisland te ontsnappen.

 

Gevangen in een gouden kooi, lijkt het wel.

Voor Henderson betekent het concreet dat hij ruim 9 miljoen euro aan taksen zou moeten betalen als hij deze winter besluit te vertrekken.


Is dat een offer dat Henderson wil maken?

Ajax toont interesse

Volgens transfergoeroe Fabrizio Romano kan Ajax wel eens de volgende bestemming van Jordan Henderson zijn. De Amsterdammers zouden ver willen gaan om de Engelse middenvelder binnen te halen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: