Ga naar de inhoud

Demi Vollering schept klaarheid over "kutwijf"-uitspraak na Strade: "Ik riep het niet richting Lotte Kopecky"

 ma 25 december 2023 19:43
Vollering en Kopecky op de Via Santa Caterina.

In de eindejaarslijstjes scoort de finish van de Strade Bianche bij de vrouwen ongetwijfeld hoog in het rubriekje "meest ongemakkelijke momenten van 2023". Zeker omdat winnares Demi Vollering - net nadat ze een beklijvende sprint van haar ploeggenote Lotte Kopecky had gewonnen - het woord "kutwijf" riep. In een interview bij AD klaarde de Nederlandse het misverstand op.

Herinnert u zich nog de ontknoping van de Strade Bianche bij de vrouwen dit jaar?

 

Even leek Kristen Faulkner er op weg naar de zege, maar in de steile slotkilometer naar Siena werd ze na een lange en eenzame vlucht alsnog ingerekend door ploeggenoten Lotte Kopecky en Demi Vollering, niet nadat ze die laatste nog bijna van de fiets had geduwd.

 

Het duo van Team SD Worx kon uiteindelijk voorbij de Amerikaanse slalommen en mocht onderling voor de overwinning vechten, al leek dat niet helemaal volgens het plan van de ploeg te zijn.

 

Vollering kon - na een intense sprint - uiteindelijk haar fiets op de streep nog voorbij die van onze landgenote gooien, maar een hartelijk ploegmoment kwam er na de streep niet meteen. Zeker niet wanneer een microfoon het woord "kutwijf" uit de mond van de Nederlandse opnam. 

In de tent achter het podium sprong Lotte in mijn armen. 

Demi Vollering

De geruchtenmolen ging toen ferm aan het draaien: was haar uitroep naar Kopecky gericht?

 

Neen, zo blijkt. In een interview met het Nederlandse AD klaarde Vollering het incident op. "Dat riep ik zeker niet naar Lotte toe", klonk het.

 

"We haalden koploper Kristen Faulkner in, maar zij sneed mij bewust de pas af. Daardoor raakte ik met mijn hand de dranghekken en toen ik na de finish mijn handschoen uitdeed, zag ik mijn bloedende knokkels. Toen heb ik dat geroepen.’’

 

Dat ze elkaar de overwinning ook niet gegund zouden hebben, veegde Vollering ook meteen van tafel. "In de tent achter het podium sprong Lotte in mijn armen. Ze was oprecht blij voor mij en we hebben later nog om kunnen lachen dat het na de finish zo ongemakkelijk was.’’

Gerelateerd: