Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Doe mee met de giromanager 2024!
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Rennersvakbond vraagt Giro om rit aan te passen door ijskoude temperatuur en sneeuw: "Grote gezondheidsrisico's"

 di 21 mei 2024 09:31
De besneeuwde situatie op de top van de Stelvio, zo'n 250 meter boven de Umbrailpass.

Grote bezorgdheid in het Giro-peloton over de barre weersomstandigheden voor rit 16. De Stelvio moest daarin het dak van de Italiaanse rittenkoers vormen, maar die werd al geschrapt door hevige sneeuwval. Al blijkt de alternatieve route nu ook niet vrij van ijzige regen en sneeuw. "Gezien de huidige voorspellingen, vragen we een wijziging in het parcours", klinkt het bij de rennersvakbond.

Het grote probleem: de afdaling van de Umbraillpass.

 

Daar krijgt het peloton vandaag zo'n 20 kilometer aan ijskoude weersomstandigheden voorgeschoteld. De weerapps voorspellen een temperatuur van 2 graden én 95% kans op sneeuw.

 

"Die omstandigheden brengen aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich mee", oordeelt de rennersvakbond CPA in een statement.

 

En dus liet de CPA de teams beslissen over de gevolgen: de koers ongewijzigd laten en de renners erg dik kleden aan de top, of de rit van vandaag laten starten na de Umbrailpass.

 

100% van de stemmen ging uit naar dat laatste. "Zij hebben unaniem verklaard onder de huidige omstandigheden niet aan de etappe deel te nemen."

 

"Dit collectieve besluit onderstreept de ernst van de situatie en de noodzaak voor onmiddellijke actie. Dat met het oog op de gezondheid, veiligheid en integriteit van de renners", besluit de CPA.

 

Afwachten of er gehoor komt na de vraag van het peloton.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de top van de Stelvio ligt de sneeuw erg dik. De Umbrailpass ligt zo'n 250 meter lager dan het voormalige dak van de Giro. De kans dat er sneeuwvlokken tot daar dwarrelen, lijkt haast niet uit te sluiten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: