Ga naar de inhoud

Faulkner slaat mea culpa na gebruik glucosemeter: "Nooit de bedoeling om regels te overtreden"

 wo 15 maart 2023 22:11

De Internationale Wielerunie UCI heeft Kristen Faulkner uit de uitslag geschrapt van de Strade Bianche. De Amerikaanse was 3e geëindigd, na ploeggenoten Vollering en Kopecky, maar ze zou met een (verboden) glucosemeter gereden hebben. "Ik begrijp de beslissing", legde Faulkner zich in een statement neer bij de beslissing.

Even leek Kristen Faulkner op weg naar de zege in Strade Bianche, maar in de steile slotkilometer naar Siena werd ze nog ingerekend door ploeggenoten Lotte Kopecky en Demi Vollering, niet nadat ze die laatste nog bijna van de fiets had geduwd.

 

Dat manoeuvre leverde toen geen diskwalificatie op, maar het gebruik van een verboden glucosemeter wel. Faulkner droeg de glucosemeter tijdens de Strade Bianche aan haar linkerschouder. Je kunt er je bloedsuikerspiegel mee meten, iets wat onder meer wordt gedaan door mensen met diabetes.

"Nooit de bedoeling om regels te overtreden"

Faulkner reageerde in een statement open over het voorval. "Ik apprecieer het feit dat de UCI de tijd neemt om dit te onderzoeken en zo de professionele omgeving voor iedereen in stand wil houden."

 

"Ik heb de data van de glucosemeter nooit in competitie gebruikt, de nodige stukken om dit te bewijzen heb ik ook aan de UCI gegeven. Ik dacht dat ik met de meter mocht rijden wanneer ik de data niet zou gebruiken voor een prestatievoordeel, maar de UCI houdt zich sterk dat het dragen ervan op zich al verboden is. En bij deze dus ook genoeg is om me te diskwalificeren."

 

"Ik had echter nooit de bedoeling om de regels te overtreden of een oneerlijk voordeel te bekomen. Ik ben trots op mijn wedstrijd, maar natuurlijk ook heel teleurgesteld dat deze nu geschrapt zal worden."

 

"Ik hoop dat het gebruik van een glucosemeter in de koers ooit wel gelegaliseerd zal worden. Ik geloof dat het een waardevolle tool is voor atleten - en in het bijzonder voor vrouwen - om zorg te dragen voor onze fysieke gezondheid. Maar dat is wellicht een discussie voor later."

 

"Ik kijk uit naar de rest van het seizoen en hoop dat het er nog veel WorldTour-podiumplekken zoals in de Strade Bianche mogen volgen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het team van Faulkner, Jayco-AlUla, had al gereageerd op de diskwalificatie van Faulkner.

 

"We aanvaarden de beslissing", klinkt het. "De ploeg en de renner nemen de volledige verantwoordelijkheid op zich en bieden hun excuses aan."

 

"Team Jayco AlUla wil er werk van maken om alle teamleden, de staf en de renners goed te informeren over alle UCI-regels om een gelijkaardig voorval in de toekomst te vermijden."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: