Ga naar de inhoud

Lotte Kopecky is Sportvrouw van 2023: "Glasgow was fantastische week met wegrit als hoogtepunt"

 ma 11 december 2023 06:47
Lotte Kopecky straalde met de trofee van Sportvrouw van het Jaar.

Met een verpletterende voorsprong is Lotte Kopecky gisteravond verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. De wereldkampioene wielrennen werd beloond voor haar fantastisch 2023. "Het WK springt er ook voor mij het meeste uit."

De Ronde van Vlaanderen, een schitterende Tour de France (ritzege, groene trui en 2e in de eindstand), twee wereldtitels op de baan én wereldkampioene op de weg. Het is maar een kleine greep uit de erelijst van Lotte Kopecky in 2023.

 

Daar komt nu ook nog de titel van Sportvrouw van het Jaar bij. "Dit is een mooie bekroning op het afgelopen jaar", reageerde Kopecky. "Dit geeft een heel trots gevoel. Ik heb een heel mooi en constant jaar gehad met veel hoogtepunten."

 

Als Kopecky daar één moment van moet uitkiezen, dan twijfelt ze niet. "Dat is toch wel de wereldtitel op de weg. Glasgow was een fantastische week met het hoogtepunt op het einde. Dat moment springt er ook voor mij het meeste uit."

Enkele heel goeie en speciale vrienden hebben me door een paar moeilijke momenten gestuurd dit jaar. 

Lotte Kopecky

In 2017 werd Kopecky verkozen tot Belofte van het Jaar. "Het is heel mooi om die verwachtingen op een bepaalde manier toch ingelost te hebben."


Op haar 28e is Kopecky wereldtop en is ze de allereerste renster die verkozen wordt tot Sportvrouw van het Jaar. "Daar hecht ik op zich niet zoveel waarde aan. Het gaat mij om de trofee zelf. Dit gaat verder dan alleen de wielerwereld. Ik ben best trots om deze trofee mee naar huis te mogen nemen."

 

Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn dit jaar voor Kopecky. Op het podium stond ze daar heel even bij stil.


"Ik wil heel veel mensen bedanken: familie, ploeg, federatie en toch ook wel enkele heel goeie en speciale vrienden die me door een paar moeilijke momenten hebben gestuurd dit jaar. De mensen die zich aangesproken voelen, die zullen het wel weten."

"Eerst alle pijlen op het voorjaar, dan pas op de Spelen"

Ondertussen is de blik van Kopecky al helemaal op 2024 gericht. "Mijn seizoen was eigenlijk al afgelopen eind september, dus ik heb een lange periode gehad om het rustig aan te doen en ik ben heel veel thuis geweest."

 

Dat is nu wel voorbij. "Ik ben net terug van een stage in Livigno en vertrek morgen naar Spanje." Daar wil ze de volgende stap zetten  in haar voorbereiding op 2024.

 

"Eerst zijn al mijn pijlen gericht op het voorjaar om daar te scoren en dan met een goed gevoel de voorbereiding op de Olympische Spelen aan te vatten." Om dan volgend jaar zichzelf op te volgen met een olympische titel? "Kan ik ergens tekenen", lachte Kopecky.

Gerelateerd: