Ga naar de inhoud
Europees Kampioenschap
speeldag 1

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0

Onze analisten waarschuwen voor mogelijk loodzwaar parcours na groepsfase: "Want poule winnen is een must"

 zo 3 december 2023 08:39
Romelu Lukaku en zijn makkers weten waar ze aan toe zijn volgende zomer.

Al een kleine hoerastemming 6 maanden voor het toernooi begint. De gunstige loting voor de Rode Duivels op het EK doet nu al dromen van meer. "De poule winnen, is de enige ambitie die België mag hebben", vinden onze analisten Gert Verheyen en Peter Vandenbempt. Al waarschuwt die laatste dat het na de groepsfase wel meteen een pak moeilijker kan worden.

"De trainer zal het nooit toegeven of zeggen, maar wij mogen het wel: het is gewoon een makkelijke groep", steekt Gert Verheyen van wal na de loting in Hamburg.

 

Onze analist ziet in onze studio dat de Rode Duivels niet mogen klagen met Slovakije en Roemenië. "Als je kijkt naar het verleden van die landen op grote toernooien, moet je ver teruggaan om iets fatsoenlijks te vinden."

 

"Als je naar alle groepen kijkt en je vraagt aan een neutrale supporter wat de makkelijkste groep is, dan zal die "E" zeggen. Neen, ik zie voorlopig geen concurrent voor de eerste plek in de poule."

 

"Veel beter hadden we niet kunnen loten", stemt Peter Vandenbempt in. "De poule winnen, is de enige ambitie die België mag hebben."

Zal Romelu Lukaku zijn duivels kunnen ontbinden in de groepsfase?

Makkelijke groep, loodzware knock-outfase?

De twee tegenstanders die de Belgen wel al kennen, zijn niet dé klinkende namen in de voetbalwereld. Wat mogen we ervan verwachten?

 

"Ik heb de Roemeense bondscoach geïnterviewd - een zeer vriendelijke man, overigens. Hij zei dat Roemenië een jong elftal heeft dat het uitstekend deed in de EK-kwalificatie", vertelt Vandenbempt.

 

"Ze zijn voor Zwitserland geëindigd, wat ook altijd een stevige tegenstander is. Bij Slovakije heb je toch ook Skriniar en Lobotka van respectievelijk PSG en Napoli rondlopen. Dus het is niet dat het slechte ploegen zijn."

 

Zijn collega-analist vreest vooral een ploeg uit de play-offs. "Mocht Oekraïne zijn ding doen en erbij komen, is dat wel een ploeg waarvan je kan verliezen. Van de andere landen moeten we gewoon winnen."

 

"Al mag van onderschatting nooit sprake zijn binnen de ploeg zelf."

Na de groepsfase kunnen de Belgen zomaar Spanje, Kroatië of Italië treffen.

Peter Vandenbempt

Zweven zullen de Belgen zeker niet doen, dat gaf de bondscoach al aan. Toch zal er hier en daar al gedroomd worden van wat volgt na de groepsfase.

 

"Als je je groep wint - daar gaan we toch van uit - dan speel je tegen de derde uit groep A, B, C of D", schetst Vandenbempt de situatie.

 

In dat geval zou het vervolg van het EK een pak zwaarder kunnen worden voor België.

 

"Uit groep B zou dat zomaar Spanje, Kroatië of Italië kunnen zijn. Uit D kan het Frankrijk of Nederland zijn als een van hen het laat afweten."

 

Mochten de Duivels toch tweede worden in de groep, dan wacht de tweede in groep D. Ook dan is de kans dus groot dat ze Frankrijk of Nederland tegen het lijf lopen.

 

Tot slot: als België groepswinnaar wordt en ook de 1/8e finale tot een goed einde brengt, wacht een confrontatie met de winnaar uit groep D of de tweede uit groep F. Nederland, Frankrijk (in D) en Turkije en Portugal (uit groep F) lonken.

 

De topaffiches zullen ongetwijfeld niet uit blijven als ze ver willen raken, maar eerst krijgen de Belgen drie must wins te verteren in Duitsland.

Gerelateerd: