Ga naar de inhoud

Pro League presenteert gids "Proud to be onside" vol tips voor LGBTQIA+-vriendelijk klimaat: "Voor alle sportclubs"

 vr 17 mei 2024 15:24
Vandaag is het IDAHOT: de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie, Bifobie en Interseksefobie.
CEO Lorin Parys van de Pro League overhandigt de gids “Proud to be onside” aan Vlaams Minister van Gelijke Kansen Gwendolyn Rutten.

Op de IDAHOT 2024, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie, zet de Pro League haar engagement voor diversiteit, inclusie en respect extra in de verf. De vereniging van profvoetbalclubs in België overhandigde een gids vol tips voor een LGBTQIA+-vriendelijk klimaat in sportclubs aan minister van Gelijke Kansen Gwendolyn Rutten.

"Ons voetbal is er voor iedereen", verwoordde CEO Lorin Parys. "We hebben 4 miljoen fans en willen dat zij allemaal hun passie kunnen beleven, terwijl ze zichzelf kunnen zijn. In onze stadions en daarbuiten."

Vorige week zette de belangenvereniging van ons profvoetbal al die boodschap in de kijker door de cornervlaggen en de kapiteinsbanden in de bekerfinale en bij de vorige speeldag in de Jupiler Pro League, de Lotto Super League en de Challenger Pro League in de regenboogkleuren te tooien.

De Pro League koppelt daaraan evenwel ook concreet beleid, stelde Parys. Dit doet het onder meer met een nieuwe gids “Proud to be onside”, die niet alleen voetbalclubs, maar ook andere sportclubs op weg helpt om een LGBTQIA+-vriendelijk klimaat te creëren. 

Helaas is dit nog steeds niet vanzelfsprekend. We stellen de gids ter beschikking van alle sportclubs die er willen van gebruikmaken.

CEO Lorin Parys van Pro League

“Een bevraging van het Europese Bureau voor de Grondrechten toonde vorige week aan dat dit helaas nog steeds niet vanzelfsprekend is."

"Meer dan ooit reiken we daarom onze voetbal- en sportclubs tools aan om een LGBTQIA+-vriendelijk klimaat te creëren op de club."

"Samen met onze partnerorganisatie Out For The Win (OFTW ijvert voor meer inclusie, participatie en toegankelijkheid van en voor LGBTQI+-sporters in de sportwereld, red) maakten we de nieuwe gids op."

"We stellen die ter beschikking van alle sportclubs die er willen van gebruikmaken."

(lees voort onder foto)

Union, SK Beveren, Lommel en Cercle

Het eerste exemplaar werd vanmiddag overhandigd aan de Vlaamse Minister van Gelijke Kansen op het veld van Union, een van de pilootclubs in het LGBTQIA+-inclusietraject van het profvoetbal.

“De helft van mensen die tot de LGBTQI-gemeenschap behoren, durft niet hand in hand te lopen op straat. Dat kan niet", nam Rutten de gids dankbaar in ontvangst. "De strijd tegen homofobie is een kwestie van ons allemaal. Ook op en naast het voetbalveld."

Het document kwam tot stand op basis van een brede bevraging bij zowel spelers, staf als management van clubs. De gids helpt clubs met concrete tips bij vaak voorkomende aandachtspunten en zet alle betrokkenen op weg met ingrepen waarmee elke club, op elk niveau,  inclusiever kan worden.

Naast Union, zijn ook SK Beveren, Lommel en Cercle Brugge pilootclubs. Zij brachten al enkele suggesties in de praktijk.

Volgend seizoen volgen andere profclubs. Samen met Out For The Win en lokale partners zal elke club een actieplan op maat uitwerken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.