Ga naar de inhoud

"Ik ben alles kwijt": Turkije in de ban van fraudezaak, waarbij Arda Turan 13 (!) miljoen investeerde

 do 23 november 2023 16:39

Veel voetballers houden een mooie pensioenpot over aan hun carrière, maar slim wordt dat niet altijd besteed. Turkije is nu in de ban van een fraudezaak die heel wat topvoetballers en -trainers miljoenen kostte. Arda Turan (ex-Barça) is de grootste gedupeerde en investeerde naar eigen zeggen al zijn spaargeld: "Het werk van jaren is plotseling weg", zucht hij.

Tot op vandaag is hij nog altijd de duurste Turkse voetbalspeler ooit.


In de zomer van 2015 telde FC Barcelona maar liefst 34 miljoen euro neer voor Arda Turan, die de voorgaande seizoenen furore had gemaakt bij Atlético Madrid.

 

De transfer zou evenwel nooit de verwachtingen inlossen - Turan speelde 55 matchen voor de Blaugrana en kwam daarin 15 keer tot scoren. Ondertussen spekte de Turkse vedette wel flink zijn bankrekening, want de flankaanvaller verdiende naar verluidt 7 miljoen euro per jaar.

 

Turan, nu trainer van tweedeklasser Eyüpspor, zou daar nu wel nog maar weinig van overhouden.

 

In Turkije is namelijk een rechtszaak begonnen rond grootschalige financiële fraude. Daar getuigde Turan als benadeelde hoe zijn investering in een fonds compleet verkeerd uitdraaide.

 

"Iemand heeft me bedrogen", vertelde Turan. "Door te zeggen dat ik winst zou maken door in het fonds te investeren. Ik heb meer dan 13 miljoen weggegeven. Het is al het geld dat ik had verdiend, werk van jaren was plotseling verdwenen. Ik ben al mijn spaargeld kwijt."

Beloofde woekerwinsten

Spilfiguur in de hele zaak is Seçil Erzan, een voormalige bankdirectrice die door een sponsordeal van haar werkgever met Galatasaray veel contacten in het wereldje opdeed.

 

De legendarische trainer Fatih Terim investeerde volgens Turkse media als eerste 300.000 euro in een (speculatief) fonds dat Erzan had voorgesteld.

 

Er werden woekerwinsten beloofd zonder dat daar een solide basis voor was.

 

De bankdirectrice gebruikte de naam van Terim om ook andere investeerders uit de voetbalwereld te ronselen. Turan was de grootste gedupeerde - van de 13,9 miljoen die hij investeerde, zou hij maar 6,4 miljoen teruggezien hebben.

 

Ook Fernando Muslera (doelman van Galatasaray) en Emre Belözoğlu (onder meer ex-Inter, Galatasaray en Atlético) investeerden miljoenen.

Het stoort me dat mensen alleen maar denken aan nóg meer geld verdienen.

Seçil Erzan

Erzan verdedigde zich tegen de aantijgingen: "Ik heb fouten gemaakt om uit de schulden te komen", klonk het.

 

"Maar veel mensen vielen mij lastig omdat ik het extra geld dat ik beloofde niet terugbetaalde, terwijl ze wel de hoofdsom terugkregen. Het stoort me dat mensen alleen maar denken aan nóg meer geld verdienen."

 

Turan kon maar moeilijk met die excuusjes leven: "Ik heb je een wereld aan geld gebracht", foeterde hij naar verluidt tegen Erzan. "Jij hebt al mijn rijkdom. Wat moet ik doen, wat moet ik nu tegen mijn vrouw zeggen, Seçil? Emre heeft zelfs geen 1 lira meer."

 

Over enkele maanden wordt een uitspraak in de zaak verwacht.