Ga naar de inhoud

Na de dreigende woorden aan het adres van Thibau Nys: is de Wereldbeker veldrijden aan hernieuwing toe?

 ma 13 november 2023 16:54

To Wereldbeker or not to Wereldbeker? Dat is de vraag die de veldritwereld bezighoudt. UCI-baas David Lappartient reageerde als door een wesp gestoken op de afzegging van Thibau Nys in Dendermonde. Wat is het probleem met de kalender en hoe wordt een oplossing gevonden? Sporza Daily vraagt het aan Bart Wellens en Ruben Van Gucht.

Dreigende woorden vanwege UCI-baas David Lappartient. 

 

Hij beweerde dat als een renner liever een nationale cross rijdt in plaats van een Wereldbekerveldrit, hij beter niet meer meerijdt. En ook verstek moet laten gaan voor het WK.

 

De renner in kwestie: Thibau Nys. Hij paste voor de cross in Dendermonde, maar stond een dag eerder wel aan de start van de Superprestige in Niel. Een keuze voor dagzeges en niet voor het klassement in de Wereldbeker.

 

Maar zou je daarom niet mogen deelnemen aan het WK? "Dat vormt een groot probleem", zegt Ruben van Gucht. "Je kan er gif op innemen dat Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock zelfs geen volledige ingekorte wereldbekerversie gaan rijden voor een WK-ticket."

Achter de schermen denkt men na over hoe men het interessanter kan maken voor WorldTour-ploegen om te investeren in veldrijders.

Ruben Van Gucht

Moet de UCI gaan nadenken over een minder volle kalender? Of moet het net de kaart spelen van de multidisciplinariteit, waarbij er ook oog is voor de ontwikkeling van veldrijders op verharde en grindwegen?

 

"Ik vind dat we het aantal crossen moeten verminderen", stelt ex-wereldkampioen Bart Wellens. "Gewoon van september tot februari, opnieuw 8 tot 10 Wereldbekers en in elk land eentje, niet 4 in België."

 

Ook Ruben Van Gucht ziet dat er veranderingen nodig zijn. "Als je wil dat de groten wekelijks aan de start staan, moet je nadenken. Achter de schermen denkt men na over hoe men het interessanter kan maken voor WorldTour-ploegen om te investeren in veldrijders."

 

"Men wil misschien naar een overkoepelende kalender gaan, waar ook gravelwedstrijden in worden ondergebracht en waar in elke discipline punten konden worden gesprokkeld voor een algemene ranking. Maar er moet nog veel water naar de zee vloeien om dat te realiseren."

 

Bart Wellens kan het alleen maar beamen: "Zolang erover gedebatteerd wordt, zijn we goed bezig. Als je er niet meer over praat, is het te laat."

Waarom UCI-dreigementen veldrijders niet zullen terughalen naar de Wereldbeker
Het Wereldbekerklassement heeft zijn glans verloren bij veldrijders. De UCI wil de parel opnieuw opblinken met dreigementen. Minder klassementscrossen of een aangepast puntensysteem zijn betere alternatieven volgens commentator Ruben Van Gucht, ex-wereldkampioen Bart Wellens en de renners zelf.
maandag 13/1114 min
Gerelateerd: