Ga naar de inhoud

Loena Hendrickx geeft eerste plaats nog uit handen in vrije kür in China

 za 11 november 2023 11:25

Geen 2e GP-zege op een rij voor Loena Hendrickx. De Belgische kunstschaatsster moest in China in de vrije kür haar eerste plaats uit de korte kür verdedigen. Maar door een paar aarzelingen bij haar sprongen viel ze nog terug naar de 3e plaats, achter 2 Japanse vrouwen.

Loena Hendrickx bracht een voorsprong van zo'n 6 punten mee uit de korte kür. Op muziek van Beyoncé en Madonna hoopte ze de juryleden en de Chinese supporters  ook met haar vrije kür te verleiden.

Maar een ietwat wankele start deed Hendrickx geen deugd. Ze landde uiteindelijk wel al haar sprongen, niet zonder hier en daar wat schoonheidsfoutjes.

"Ik had echt mijn dagje niet, ik voelde het al vanaf het begin", zei ze meteen nadat ze van het ijs was gestapt tegen haar coach en broer Jorik.

Dat vond ook de jury. Hendrickx bleef met 60,67 punten voor het technische gedeelte een stuk onder haar normale niveau. Ze maakte nog wel wat goed met de score voor haar presentatie, maar het kalf was al verdronken.

Met 130,84 punten scoorde Hendrickx net geen 10 punten minder voor de vrije kür dan de Japanse vrouwen Hana Yoshida en Rinka Watanabe, die haar dan ook allebei nog voorbijstaken in het klassement.

Uitslag GP van China
1. Hana Yoshida (Jap) 203,97
2. Rinka Watanabe (Jap) 203,22
3. Loena Hendrickx 201,49
4. Niina Petrokina (Est) 188,07

Hendrickx: "Ik had geen energie"

Na afloop bekende Loena Hendrickx dat ze zich al enkele dagen niet lekker voelt. "Dat wil ik niet als een excuus hanteren. Maar ik heb hier nauwelijks gegeten. Ik had geen honger. Ik heb het wel geprobeerd, maar dat beviel me slecht", luidde het.

 

De eerste plaats na het korte programma van vrijdag had haar geen vertrouwen gegeven. Integendeel. "Ik was er niet klaar voor en ik had geen energie. Ik had voldoende energie voor het korte programma, niet voor de vrije oefening. Ik ben teleurgesteld."

Herbekijk de vrije kür van de GP in China