Ga naar de inhoud

Een inkijk in "het rookgordijn" rond de aanstelling van Saudi-Arabië voor WK 2034: "Doorgestoken kaart"

 di 31 oktober 2023 17:49
Infantino tussen de Qatarese emir Tamim bin Hamad al-Thani (links) en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud (rechts).

De kritiek op Qatar zit nog vers in het geheugen, maar het WK van 2034 lijkt toch alweer op weg naar een Golfstaat dat een bedenkelijke relatie met mensenrechten heeft: Saudi-Arabië. Een beslissing die op veel verontwaardiging botst in de buitenwereld. "Het voelt allemaal aan als doorgestoken kaart", klinkt het.

FIFA lijkt zijn lesje niet geleerd te hebben.

Australië besliste vandaag om zijn kandidatuur voor het WK 2034 in te trekken, waardoor de weg voor Saudi-Arabië - dat nog als enige kandidaat-organisator overblijft - helemaal open lijkt te liggen.

Krijgen we opnieuw een scenario-Qatar?


"Saudi-Arabië is en was de gedoodverfde favoriet", legt freelance-voetbaljournalist Sam Kunti uit. "De FIFA en zijn voorzitter Infantino, die sinds enkele jaren goede banden heeft met de Saudi's, hebben dan ook het pad geëffend voor de Golfstaat."


Quid pro quo, zo blijkt. "Het land pompt enorm veel geld in het voetbal en FIFA wil natuurlijk een deel van die koek."


Het verkiezingsproces lijkt dan ook zeer kunstmatig verlopen te zijn. "Australië is van in het begin met zijn rug tegen de muur gezet", vertelt Kunti. "Het voelt allemaal aan als doorgestoken kaart." 

Infantino was aanwezig op de WK-groepswedstrijd tussen Argentinië en Saudi-Arabië.

Rookgordijn

Een beslissing die mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International doen huiveren.

 

"Saudi-Arabië heeft een heel bedenkelijk palmares als het aankomt op mensenrechten. Denk maar aan de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten of het gebruik van de doodstraf", vertelt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Hij is zogezegd de grote hervormer, maar wordt zelf gelinkt aan de moord op een journalist.

Wies De Graeve, Amnesty International Vlaanderen

De kandidatuur om het WK te organiseren bevat - net zoals bij Qatar - ook opnieuw een dubbele bodem. 


"Je merkt dat het land een charmeoffensief probeert op te zetten om zijn imago wereldwijd te veranderen. Het organiseren van grote evenementen is daar een middel voor. Ze willen een rookgordijn optrekken om de aandacht weg te leiden van de mensenrechten."


De spilfiguur van die campagne is kroonprins Mohammed bin Salman Al Saud.

"Hij is zogezegd de grote hervormer, die het imago moet oppoetsten", vertelt De Graeve. "Maar uit cijfers blijkt dat er feitelijk geen verbetering merkbaar is in het land. Zo wordt hij zelf gelinkt aan heel wat grove schendingen van mensenrechten, waaronder de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi."


En toch gaat Infantino regelmatig op bezoek bij de kroonprins.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

FIFA

Na het WK in Qatar beloofde de FIFA nochtans dat kandidaten om een WK te organiseren gescreend zouden worden op het vlak van mensenrechten.


"Het is heel belangrijk dat de FIFA nu toont dat het niet zomaar bij loze beloften zal blijven", roept De Graeve op tot verantwoordelijkheidszin bij Infantino en co.. 
 

Dat er maar een kandidaat overblijft lijkt FIFA opeens wel goed uit te komen.


"Dan nog moet de FIFA garanties eisen in verband met de mensenrechten in het land", vertelt De Graeve. "Is Saudi-Arabië niet bereid om mee te werken, moet de FIFA de toewijzing durven stop te zetten."

 

En wanneer het toch naar Saudi-Arabië gaat ... "Dan moet het tonen dat sport en mensenrechten hand in hand gaan. Zo'n evenement kan ook effectief een hefboom zijn voor het verbeteren van de mensenrechten in een land."

Al lijkt dat een utopie te zijn, want ook bij de aanstelling van Qatar werden die beloftes gemaakt. "De FIFA moet daaruit geleerd hebben, en deze keer écht een verandering maken."

Gerelateerd: