Ga naar de inhoud

Is nieuw turngoud plots een brug te ver voor Derwael? "Zo kort voor de Spelen vind je geen vervangers van dat niveau"

 di 24 oktober 2023 16:21

Het plotse ontslag van trainers Marjorie Heuls en Yves Kieffer heeft voor een bom gezorgd in de Belgische turnwereld. De podcast Sporza Daily probeert de schade van de inslag op te meten.

"Derwael hoorde het nieuws op de massagetafel"

Het nieuws van het ontslag van kampioenenmakers Marjorie Heuls en Yves Kieffer nam iedereen in snelheid, zelfs boegbeeld Nina Derwael.

 

"Ze hoorde over het ontslag toen ze op de massatafel lag", vertelt turncommentator Steffy Merlevede in podcast Sporza Daily. "Een ongelooflijke manier van doen."

 

Slechts één persbericht, meer woorden wou de Gymfed er niet aan vuilmaken. In de zoektocht naar meer info of duiding bleven alle deuren dicht.

 

"Die vage mededeling zorgt voor allerlei speculaties. Wij kunnen alleen maar gissen naar de oorzaak van het ontslag. Er was natuurlijk het mislukte WK in Antwerpen, maar daarvoor waren verzachtende omstandigheden."

Gerelateerd:

Waar vind je zo snel nog waardige vervangers?

Het koppel Heuls en Kieffer was niet onbesproken en kreeg eerder al een forse tik op de vingers na een grootschalig onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag.

Lode Grossen haalde het Franse echtpaar in 2008 naar Gent als toenmalig algemeen manager van de Gymfed. Ook hij kreeg van de Ethische Commissie een veeg uit de pan. Momenteel is hij actief bij de Zwemfederatie, maar zijn hart klopt toch nog altijd voor het turnen.

 

"Ik vind het een onbegrijpelijke beslissing, in volle voorbereiding op de Olympische Spelen. Dit is het slechtste moment voor de atleten. Je hebt nu coaches nodig die je door en door kent."

 

"In een sport als gymnastiek zijn er niet veel topcoaches beschikbaar", weet hij uit ervaring. "Zeker één jaar voor de Spelen. Ze zullen altijd wel iemand vinden, maar niet van het niveau van Marjorie en Yves."

 

"Ik hoop in ieder geval dat ze de sporters niet in de kou laten staan. Dat bepaalde instanties zullen zeggen: dit laten we niet gebeuren."

De elementen die deze gymnasten turnen zijn zo ingewikkeld dat je iemand nodig hebt die daarin mee is.

Steffy Merlevede

"Het is niet simpel om trainers te vinden", weet ook Steffy Merlevede. "De elementen die deze gymnasten turnen zijn zo ingewikkeld dat je iemand nodig hebt die daarin mee is. Er zijn wel nog hulpcoaches, maar ik hoorde dat uitgerekend nu eentje met griep sukkelt. Dat komt er dan ook nog bij."

 

"Het is in ieder geval een vreemde timing. Nina Derwael heeft maar een korte periode om zich klaar te stomen voor de Wereldbekers in februari en maart, waar ze zich moet plaatsen voor de Spelen. Ze kunnen toch niet plots stoppen met trainen?"

Gerelateerd:
Sporza Daily
Elke dag behandelt Sporza Daily één prangende sportvraag met expertise.
171 afleveringen