Ga naar de inhoud

Schokgolf in Belgische turnen: succescoaches Heuls en Kieffer ontslagen omdat "wederzijds vertrouwen zoek is"

 ma 23 oktober 2023 17:03
Marjorie Heuls (l) en Yves Kieffer (r) zijn niet langer de coaches van Derwael en co.

Opschudding bij de Gymnastiekfederatie Vlaanderen. Die zet de samenwerking met topcoaches Yves Kieffer en Marjorie Heuls, steunpilaren van Nina Derwael, ruim een halfjaar voor de Olympische Spelen van Parijs stop. "Tijdens de evaluatie van het recente WK is gebleken dat het wederzijds vertrouwen zoek is", klinkt het.

Niet onomstreden, maar Marjorie Heuls en Yves Kieffer kregen de afgelopen jaren steeds het vertrouwen van spilfiguren in de Belgische turnwereld.

 

Na een onderzoeksrapport werden de topcoaches anno 2021 ervan beschuldigd turnsters mentaal mishandeld te hebben. Toch mochten ze aanblijven, mede dankzij getuigenissen van onder meer Nina Derwael. "Ik kreeg nooit iets mee van intimidatie", vertelde ze toen.

 

De keuze om de trainers niet op straat te zetten, loonde voor de specialiste op de brug. Derwael behaalde haar grootste triomf uit haar carrière op de Spelen in Tokio later dat jaar onder de hoede van Heuls en Kieffer.

 

Die samenwerking komt nu, in de nasleep van het teleurstellende WK turnen in eigen land, abrupt ten einde.

 

"Er werd al beslist om de samenwerking met hoofdcoaches Yves Kieffer en Marjorie Heuls stop te zetten na de Olympische Spelen van 2024", opent het persbericht van de gymnastiekfederatie.

Onze aandacht gaat nu naar het voortzetten van de begeleiding van onze topsportatleten. 

Ruben Neyens, topsportmanager Gymfed

"Het bestuursorgaan van Gymfed heeft nu besloten om de samenwerking met de hoofdcoaches met onmiddellijke ingang te beëindigen en de zoektocht naar een nieuwe coach vandaag al op te starten."

 

Na een jarenlange samenwerking, ziet de Vlaamse turnfederatie geen toekomst meer met het duo.

 

"Tijdens de evaluatie van het recente WK is gebleken dat het wederzijds vertrouwen tussen Gymfed en de coaches zoek is", deelt Ruben Neyens, topsportmanager van de turnliga.

 

De veer die al langer onder spanning stond, lijkt dan ook helemaal gebroken. "Daarom heeft het bestuursorgaan geoordeeld dat het beter is om onze samenwerking nu al te beëindigen."

 

"Onze aandacht gaat nu naar het voortzetten van de begeleiding van onze topsportatleten. We starten dan ook meteen met de zoektocht naar een nieuwe hoofdcoach."

 

Normaal gezien zou Nina Derwael morgen een update geven over haar herstel richting Parijs 2024 op een persmoment. Dat is intussen geannuleerd.