Ga naar de inhoud

Arnaud De Lie droomt groot voor 2024: "Winst in (semi)klassieker, de Spelen interesseren me ook"

 ma 23 oktober 2023 11:47
Sportweekend ging op bezoek bij Arnaud De Lie.
Sportweekend ging op bezoek bij Arnaud De Lie.

Het altijd moeilijke tweede album bleek voor Arnaud De Lie (21) geen probleem, want met 11 zeges deed hij nog net iets beter dan in zijn debuutjaar 2022. Voor komend seizoen hoopt De Lie ook wat wereldhits aan zijn oeuvre toe te kunnen voegen. "Het is te lang geleden dat Lotto een voorjaarsklassieker kon winnen."

De Lie: "In 2023 heb ik geleerd hoe je leeft als prof"

Heel wat renners zoeken na het seizoen exotische oorden op om de riem eraf te gooien. Niet zo Arnaud De Lie. "Ik ga mijn papa wat helpen op de boerderij en voor de rest zal ik met wat vrienden afspreken."

 

Het tekent De Lie ten voeten uit, want ondanks zijn succes - 19 overwinningen in amper 2 profseizoenen - blijft hij heel erg nuchter. Zelfs wanneer er songs over hem geschreven worden op de tonen van Denis van Blondie.

 

"Mijn moeder maakte me er na het EK attent op. We hebben er goed om gelachen. Je merkt dat Vlaanderen koersgek is. We luisteren er ook naar voor de start van een koers. Het is ideaal om in de sfeer te komen."

 

De Lie vindt zelf dat hij in 2023 een stap vooruit heeft gezet, bovenop zijn eerste overwinning in de WorldTour, in Québec. "Ik heb geleerd hoe ik moet leven als prof."

 

"In mijn eerste jaar gaf ik op alle momenten alles. Nu kan ik beter doseren, verspil ik minder energie."

Waarom zou ik volgend jaar niet kunnen winnen in een Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem of Omloop Het Nieuwsblad?

Arnaud De Lie

Dromen van 2024

In zijn eerste jaren focuste De Lie zich voornamelijk op de kleinere eendagskoersen. In 2024 schakelt hij een tandje hoger, onder meer met een eerste grote ronde (de Tour of de Vuelta).

 

"Maar mijn belangrijkste doel wordt om een mooi Vlaams voorjaar te rijden. Ik denk dan aan top 10, top 5 in de grote koersen. En waarom niet winnen in een Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem of Omloop Het Nieuwsblad."

 

Want De Lie kent zijn geschiedenis. "Het is lang geleden dat Lotto een voorjaarsklassieker kon winnen. Dat is toch opmerkelijk voor een Belgische ploeg."

 

De Lie kijkt ook al naar verderop in het jaar. "Ook de Olympische Spelen interesseren me wel. Het is een parcours dat mij moet liggen: een lange koers, met korte klimmetjes."

 

"Ik weet dat er maar 4 plaatsjes zijn en de tickets dus duur zijn. Maar ik heb al getoond dat ik ook een teamspeler kan zijn. Ik heb al verschillende kaarten op tafel gelegd, misschien kan ik straks een wildcard zijn?"

Gerelateerd: