In het kader van de European Open die zondag van start gaat, sprak podcast “Dubbelspel” van Tennis Vlaanderen met tornooidirecteur Dick Norman en voormalig tennisser en analist Filip Dewulf. Mag het tennis niet voor een tikkeltje meer entertainment zorgen?
Herinnert u zich nog de meer dan elf uur durende strijd tussen John Isner en Nicolas Mahut op Wimbledon in 2010? Of de epische finale, ook op Wimbledon, tussen Rafael Nadal en Roger Federer in 2008?
Zinderende wedstrijden die massaal bekeken werden. Maar is dit in tijden van TikTok, Instagram en andere snelle sociale media nog wel aantrekkelijk?
Tennisbond ATP is zich bewust van een generatiekloof. “Volgens onderzoek van de ATP is het enkel de oudere generatie die naar toernooien komt en op televisie volledige matchen kijkt”, duidt Filip Dewulf. “De jeugd daarentegen kijkt naar samenvattingen via meerdere schermen.”
Aan de ATP en WTA om daar een gepast antwoord op te bieden.
De spelers worden fysiek steeds beter. De finale in Cincinatti dit jaar naar twee sets heeft bijna 4 uur geduurd.
Experimenten in exhibitietoernooien
De tennisbonden deden al een beroep op Netflix om, naar analogie met de Formule 1, de populariteit van de sport een serieuze boost te geven bij het jonge publiek. Maar zijn er niet meer maatregelen nodig?
“De ATP is wel degelijk bezig om zaken te veranderen”, vult Dick Norman aan. “Het is natuurlijk een heel groot apparaat met veel partijen, waardoor het niet makkelijk is om snel tot een beslissing te komen.”
Volgens Dewulf wordt er vandaag vooral geëxperimenteerd in exhibitietornooien. “Denk maar aan sets naar 4 games in plaats van 6, Tie Break Tens (waarin alleen maar tiebreaks worden gespeeld) en tennis met opdrachten waarbij je extra punten krijgt wanneer je bijvoorbeeld met serve and volley speelt.”
“Een van de moeilijkheden is dat de spelers fysiek beter worden waardoor de matchen gewoon langer duren. De finale in Cincinatti dit jaar naar twee sets heeft bijna 4 uur geduurd.”
Je moet de aandacht van de fan vasthouden. Kortere matchen kunnen een oplossing zijn.
Gedaan met marathonwedstrijden?
Niet verrassend dat jongeren afhaken. Want wie is er nog bereid om meerdere uren voor de buis te zitten?
“Je moet de aandacht van de fan vasthouden. Kortere matchen kunnen een oplossing zijn”, oppert Norman.
“Je zou kunnen zeggen dat kortere sets het meteen spannend maken. Spelers moeten er dan vanaf bal één staan”, vult Dewulf aan.
“De keerzijde van de medaille is dat de toppers, die baat hebben bij langere zware wedstrijden, het niet automatisch tot de eindfase van toernooien zullen schoppen. Iets wat toernooidirecteuren dan weer liever niet zien.”
Benieuwd of de tenniswereld erin zal slagen het jonge publiek terug te winnen.