Spring naar de inhoud

Zwaardere ballen teisteren de gewrichten van tennissers: "Onze polsen zijn het slachtoffer"

Zwaardere ballen teisteren de gewrichten van tennissers: "Onze polsen zijn het slachtoffer"
 wo 4 oktober 2023 18:05

De tenniswereld is in de ban van ballen. Dat er elk toernooi een nieuwe soort gebruikt wordt, wordt als reden van de vele polsblessures aangehaald. "We zijn met pompelmoezen aan het spelen", vertelde Daniil Medvedev over de steeds zwaarder wordende exemplaren. Onze landgenoot Zizou Bergs legt uit waarom dat zo schadelijk is.

In het tennis gaat het momenteel nog over één ding: de vele soorten ballen die in de omloop zijn.


Bijna elk toernooi moeten de tennissers met een ander type ballen spelen. Het zorgt er niet alleen voor dat de spelers en speelsters zich iedere keer weer moeten aanpassen, maar het zou ook voor meer polsblessures zorgen.

 

"Als buitenstaander is dat moeilijk te begrijpen, maar het verschil voor ons lichaam is enorm. Wij moeten ons iedere keer aanpassen", trok onze landgenoot Zizou Bergs aan de alarmbel.

Onze polsen zijn de dupe: door die tragere ballen moeten we steeds meer kracht zetten.

Zizou Bergs

De oproep van Bergs - die zich richtte tot de tennisbonden en organisatoren van toernooien - kreeg alvast gehoor aan de top. Carlos Alcaraz, de huidige nummer 2 van de wereld, sprong mee in de bres. En ook Daniil Medvedev liet van zich horen: "Het is alsof we meer en meer met pompelmoezen aan het spelen zijn", vertelde hij.


De Russische nummer 3 van de wereld doelde met zijn uitspraak op de steeds zwaarder wordende type tennisballen.


"We spelen steeds met tragere ballen", legt Bergs uit. "Waarom? Het is geen keuze van de spelers, maar wel een politieke keuze. Ze willen het spel zo veel mogelijk vertragen, zodat het gemakkelijker is om naar te kijken."


Het effect van die keuze valt alvast niet te onderschatten.


"Onze polsen zijn de dupe. Die trage ballen maakt het ons moeilijker om kracht te zetten. Je merkt dat je je dan extra moet forceren om toch snelheid op de bal te steken. Hoe trager de bal, hoe meer effort we moeten leveren."

De call to action is alvast gegeven, maar hoe moet het nu verder?


"In een ideaal scenario komt er maar 1 bal, waar merken en toernooien hun ontwerp of naam op mogen zetten. Zo kunnen wij zowel op trainingen als op wedstrijden met dezelfde bal spelen."


"Soms moeten wij per week met drie verschillende types aan het werk. Als we dat kunnen wegnemen, zal dat enkel ten voordele van ons lichaam zijn."

 

In de praktijk zal dat een licentiestrijd ontketenen, "maar ik hoop toch dat iedereen mee zal gaan in dit verhaal", sloot Bergs hoopvol af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.