Ga naar de inhoud

Welke gevolgen heeft het afspringen van de superfusie voor Evenepoel? "Er zijn wonden geslagen"

 za 7 oktober 2023 10:07
Evenepoel
Rijdt Remco Evenepoel ook volgend jaar nog voor Soudal-Quick Step?

Ineos, Jumbo-Visma of toch gewoon Soudal-Quick Step? De geruchten over de toekomst van Remco Evenepoel schoten de laatste weken alle kanten uit. Dat de superfusie tussen Jumbo-Visma en Soudal-Quick Step nu toch niet doorgaat, werpt opnieuw een ander licht op de zaak. Onze wielerreporter Christophe Vandegoor schetst de gevolgen.

Nu de overname van Soudal - Quick Step niet doorgaat, blijft de grote vraag: wat zal Remco Evenepoel zelf doen? Er zijn in ieder geval wonden geslagen.

 

Evenepoel heeft nog een contract voor enkele jaren. Dat zal gerespecteerd moeten worden, tenzij een andere ploeg een (enorme) afkoopsom zou willen betalen.

 

Het is bekend dat twee teams Evenepoel in het verleden het hof hebben gemaakt: Ineos en Bora-Hansgrohe.

 

Het Duitse team rijdt met Specialized-fietsen, de sponsor voor wie Evenepoel het nieuwe, grote uithangbord is. Maar met de komst van Primoz Roglic is die piste nu uitgesloten. En Ineos heeft, ondanks grote interesse, nog nooit een echt bod uitgebracht.

 

De ontevredenheid over enkele dingen bij de werking van de ploeg Lefevere, zoals geuit door vader Evenepoel in een Waalse krant, zal ongetwijfeld nog aanwezig zijn.

 

Die onvrede werd ook aangekaart bij de grote eigenaar Bakala. Het feit dat de Tsjech de gesprekken met Jumbo-Visma aanging, moet er toch op wijzen dat hij oor had naar de verzuchtingen van de familie Evenepoel.

Je blijft met een probleem en een zeker ongenoegen zitten.

Christophe Vandegoor

Er zal dus een oplossing moeten komen voor die onvrede als ze de samenwerking willen voortzetten. Want naast Mikel Landa heeft Evenepoel niet echt versterking gekregen voor zijn rondeploeg. En die zal er - door de afwezigheid van financiële middelen - ook niet komen.

 

Dus je blijft daar toch met een probleem en een zeker ongenoegen zitten.

Geraint Thomas en Remco Evenepoel
Vormen Geraint Thomas (Ineos) en Remco Evenepoel in de toekomst toch een duo?

Specialized

Remco Evenepoel was zelf een pasmunt op de onderhandelingstafel tijdens de fusiegesprekken.

 

Bakala had ongetwijfeld de ambitie om met Evenepoel - binnen dat team van Jumbo-Visma - de Tour te winnen.

 

Maar ik heb me ook laten vertellen dat vooral de bezorgdheid rond Pon - een multinational die onder meer het fietsenmerk Cervélo in handen heeft - een rol speelde bij de onderhandelingen.

 

Cervélo is het fietsenmerk van Jumbo-Visma, maar bij een overname zou Specialized de nieuwe fietsensponsor van de ploeg worden. Specialized heeft zich immers gelinkt aan Remco Evenepoel. Dat zou een van de grote redenen zijn voor het afspringen van de deal.

De band tussen Evenepoel en Specialized zou een van de grote redenen zijn waarom de deal met Jumbo-Visma is afgesprongen.

Christophe Vandegoor

Wat als Bakala vertrekt?

De hele saga rond de fusieplannen met Jumbo-Visma is, op zijn zachtst gezegd, een opmerkelijk moment geweest in het professionele wielrennen.

 

De jarenlange geschiedenis en traditie van de ploeg Lefevere werd plots van tafel geveegd en leek te verdwijnen. Met één grote reden: de economische realiteit.

Laat ons niet vergeten dat Zdenek Bakala enkele jaren geleden al geprobeerd heeft om het wielrennen, net daarom, te veranderen met de invoering van een soort superliga. Met als doel de herverdeling van de inkomsten in het wielrennen.

Dat is toen niet gelukt. Vandaag houdt hij nog even de hand boven Soudal-Quick Step. Maar wat daarna?

 

Christophe Vandegoor

Gerelateerd: