Ga naar de inhoud

BEKIJK WK turnen: Simone Biles pakt 26e (!) WK-plak en bezorgt VS teamgoud: "Voelde de druk"

Simone Biles is de grote blikvanger op het WK in Antwerpen.

Het Amerikaanse turnteam heeft zijn favorietenrol in goud omgezet op het WK in Antwerpen. Onder leiding van Simone Biles won een superieur VS de finale voor vrouwen. Brazilië en Frankrijk verrasten en flankeerden de Amerikanen op het podium.

Twee jaar na de moeizame Olympische Spelen in Tokio, waar ze met mentale problemen te kampen kreeg, maakte Simone Biles haar rentree op een groot kampioenschap. In Antwerpen demonstreerde de levende legende als vanouds.

 

Haar nieuw element op de sprong - de Biles II - had ze zelfs niet nodig om Team USA naar een nieuwe wereldtitel te loodsen.

 

De Amerikaanse vrouwen (met ook Shilese Jones, Leanne Wong en Skye Bkalely) waren superieur en veroverden hun 7e goud op een rij, de 9e in totaal.

 

Biles nam al haar 26e WK-medaille en 20e gouden in ontvangst en de komende dagen kan ze haar verzameling nog uitbreiden in Antwerpen.

 

In de strijd om de ereplaatsen lieten China en Groot-Brittannië het afweten. Brazilië en Frankrijk raapten de steken met plezier op.

Opgeluchte Biles: "Ik was doodnerveus vandaag"

"Het was niet onze beste dag vandaag", reageerde Biles achteraf. "We hadden een ploeggenote die uitviel, we hadden wat foutjes hier en daar. Het was spannend om naar de stand te kijken. Maar ik ben enorm blij met de wereldtitel."   

 

Biles kwam op de vloer als allerlaatste in actie. "Ik was de scores aan het kijken en vroeg: wat heb ik nodig, wat heb ik nodig? Normaal voel je die druk niet, maar vandaag was het wel zo."   

 

 "Ik had het gevoel dat de ronde op vloer een eeuwigheid duurde. Ik dacht: ik ga flauwvallen als ik hier nog langer blijf. Ik was doodnerveus vandaag."

Ik ben geen 16 meer, maar 26. Deze titel voelt misschien wel net zo goed als mijn eerste wereldtitel.

Simone Biles

Voor Biles betekende de WK-teamtitel ook de 20ste wereldtitel uit haar loopbaan. "Elke wereldtitel is anders", zei Biles. "Ik ben verrast dat ik nog altijd meedraai. Ik ben geen 16 meer, maar 26."


"Deze titel voelt misschien wel net zo goed als mijn eerste wereldtitel. We hebben vandaag als team een record gebroken, zijn samengekomen. We hebben gevochten." 

WK turnen: uitslag teamfinale (v)
1. Verenigde Staten 167.729 punten
2. Brazilië 165.530
3. Frankrijk 164.064
4. China 163.162
5. Italië 162.997
6. Groot-Brittannië 161.864
7. Nederland 159.563
8. Japan 157.496

Met 33 medailles op WK's en Olympische Spelen mag Simone Biles zich de beste turnster aller tijden noemen. De voormalige Sovjet-atlete Larissa Latynina kwam aan 32 stuks.

 

De komende dagen kan Biles ook de beste man overtroeven. Momenteel deelt ze het record met de Wit-Russische turner Vitali Tsjerbo. Ook hij was goed voor 33 medailles op WK's en Olympische Spelen.

de 33 medailles van Simone Biles
  🥇 🥈 🥉
WK's 20 3 3
Olympische Spelen 4 1 2

Nog meer (knappe) oefeningen uit de WK-finale: