Ga naar de inhoud

Sterke Luka Van den Keybus vloekt op paard met bogen in allroundfinale, Hashimoto is opnieuw wereldkampioen

 do 5 oktober 2023 22:28
Luka Van den Keybus in actie op het paard.
Luka Van den Keybus in actie op het paard.

Op het WK turnen is Luka Van den Keybus 21e geëindigd in de allroundfinale. Onze landgenoot leverde stuk voor stuk prima oefeningen af, maar zag een goede eindnotering finaal in rook opgaan door het paard met bogen. De Japanner Daiki Hashimoto kroonde zich voor het 2e jaar op een rij tot wereldkampioen.

Een vuistje, het publiek opjutten, handen achter zijn oren... Luka Van den Keybus turnde vol vertrouwen in de allroundfinale en kreeg het thuispubliek op de hand.

 

Na 5 van de 6 rotaties prijkte onze landgenoot op een knappe 11e plaats. Van den Keybus leek in zijn 3e WK-finale op een rij op weg naar zijn beste prestatie ooit: in 2021 werd hij 16e, vorig jaar 20e.

Maar het paard met bogen gooide roet in het eten. Na 5 seconden ging Van den Keybus de mist in. Hij haperde met zijn voet aan een boog en belandde naast het paard.

 

Daarna was Van den Keybus het noorden wat kwijt. Het leverde hem de laagste score van alle deelnemers op aan het paard (9.666) en een buiteling van de 11e naar de 21e plaats in het eindklassement.

 

In de strijd om de wereldtitel trok de Japanner Daiki Hashimoto net als vorig jaar aan het langste eind.

De olympisch kampioen haalde een eindscore van 86.132 en kreeg op het podium het gezelschap van de Oekraïner Ilja Kovtoen (84.998) en de Amerikaan Frederik Richard (84.332).

 

Bekijk alle oefeningen van Van den Keybus in de fase per fase hieronder.

Puntenkaart Luka Van den Keybus
Ringen 12.9 (19e)
Sprong 14.5 (5e)
Brug met gelijke leggers 14.2 (11e)
Rekstok 13.5 (11e)
Grond 13.6 (12e)
Paard met bogen 9.666 (24e)
TOTAAL 78.336 (21e)

Tevreden Van den Keybus: "Paard blijft wel werkpunt"

"Ik voelde me heel goed en het thuispubliek zorgde voor een leuk extraatje", reageerde Van den Keybus na afloop.

 

Op het paard ging het mis. "Het blijf een werkpunt. Ik heb er alles voor gedaan om een goede oefening af te werken en het is weer net niet gelukt. Maar toch ben ik heel tevreden over mijn finale."

 

Op alle EK's en WK's in deze olympische cyclus behaalde Van den Keybus telkens de allroundfinale. "Dat wil zeggen dat ik tot die top 24 behoor. Een mooie beloning voor al het harde werk."

 

Van den Keybus werkt nu toe naar het EK en daarna ligt de focus op de Olympische Spelen. "Ik heb mijn ticket binnen voor Parijs, ik heb geen stress meer."

Allroundfinale WK mannen

22:20

Van den Keybus in actie op het paard

22:19

Paard met bogen nekt Van den Keybus

Jammer, jammer, jammer. Luka Van den Keybus heeft zijn goede allroundfinale niet kunnen doortrekken tot aan het paard met bogen.

Al na 5 seconden ging hij de mist in: Van den Keybus haperde met zijn voet aan een boog en viel van het paard. Daarna was hij het noorden wat kwijt. Door een lage score van 9.666 tuimelde Van den Keybus van de 11e naar de 21e plaats.

Olympisch kampioen Daiki Hashimoto (Jap) kroonde zich voor het 2e jaar op een rij tot wereldkampioen allround.

21:47

Van den Keybus in actie op de grondoefening

21:46

5e rotatie: Van den Keybus houdt 11e plek vast

Door een teen op de lijn krijgt Van den Keybus op de grondoefening niet de score die hij had gehoopt: 13.6.

Het Belgische vlaggetje blijft wel geparkeerd op de 11e plaats. Van den Keybus sluit zijn allroundfinale straks af op het paard.

21:20

Van den Keybus in actie op de rekstok

21:16

4e rotatie: Van den Keybus van 7 naar 11

Ook aan de rekstok turnt Van den Keybus vol zelfvertrouwen. Hij levert weer een prima oefening af, waarna hij het publiek meetrekt in zijn enthousiasme.

Zijn score aan de rekstok: 13.5. Daarmee blijft Van den Keybus in de linkerkolom staan: 11e op 24 deelnemers.

20:51

3e rotatie: Van den Keybus rukt op naar 7e plek

Luka Van den Keybus blijft het geweldig doen in deze allroundfinale. Een prima oefening aan de brug met gelijke leggers wordt beloond met een score van 14.2.

Zo blijft onze landgenoot ferm stijgen in de tabel: van de 13e naar de 7e plaats. Zijn volgende bestemming is de rekstok, daarna volgen nog de vloer en het paard.

20:35

Van den Keybus in actie op de brug

20:26

2e rotatie: Van den Keybus van 23 naar 13

Ook de sprong was een succes voor Van den Keybus. Onze landgenoot voerde zijn oefening uitstekend uit en balde zijn vuist.

Met een score van 14.5 presteert Van den Keybus opnieuw weer iets beter dan in de kwalificaties.

Het levert hem een sprong op in het klassement van de 23e naar de 13e plaats. Al mogen we ons niet te veel blindstaren op die positie, want de sprong levert altijd hoge scores op.

20:24

Van den Keybus in actie op de sprong

20:05

Van den Keybus in actie op de ringen

20:04

Van den Keybus 23e na 1e rotatie

Luka Van den Keybus is goed begonnen aan zijn allroundfinale. Aan de ringen pakte hij uit met onder meer een stabiele handenstand en een zuivere afsprong met een dubbele salto en goede landing.

Het levert Van den Keybus 12.9 punten op, een tiende meer dan in de kwalificaties. Van den Keybus staat daarmee voorlopig op de 23e plek.

14:38

Volgorde Van den Keybus

De Belg begint aan de ringen, daarna volgen de sprong, de brug met gelijke leggers, de rekstok, de vloer en tot slot het paard met bogen.

14:36

Van den Keybus opgevist

Na de kwalificaties op zaterdag was Luka Van den Keybus als beste Belg 27e op de allrounddeelnemerslijst, als derde reserve dus.

De top 24 (met 2 atleten per land) mag vanavond meedoen, de 26-jarige Belg had het geluk dat 3 atleten afzegden, zodat hij voor eigen volk mag acteren.

Het is zijn 3e WK-finale allround op een rij: in 2021 was hij 16e, in 2022 20e.

14:35

Live op Sporza

U kan op deze pagina terecht voor een livestream van het WK turnen vanaf 19.20 uur. De wedstrijd zelf begint om 19.30 uur. Het commentaar wordt verzorgd door Steffy Merlevede.

Op tv kunt u naar VRT Canvas kijken, vanaf 20 uur gaat de tv-uitzending voort op het kanaal van Ketnet.