Ga naar de inhoud

BEKIJK: En of ze terug is! Simone Biles schittert in kwalificaties op WK turnen met nieuw element

Biles heeft na twee jaar afwezigheid niets aan klasse ingeboet.

Na een pauze van bijna twee jaar heeft Simone Biles zondag haar internationale rentree gemaakt op het WK. De levende turnlegende verwende in de kwalificaties bij de vrouwen het Antwerpse publiek met enkele oefeningen van het allerhoogste niveau. Op de sprong pakte ze bovendien uit met een nieuw element, de Biles II.

Comeback door de grote poort

Er brak zondag een spannende dag aan voor Simone Biles (26). Na een afwezigheid van twee jaar, waarin ze worstelde met haar mentale gezondheid, maakte de levende turnlegende in Antwerpen haar comeback op een WK.

 

Biles mocht zich in de kwalificaties opnieuw meten met de allerbesten en begon haar WK-avontuur aan de brug met ongelijke leggers, traditioneel haar minst goede onderdeel. De moeilijkheid lag niet torenhoog, maar de uitvoering was wel erg zuiver. Het leverde haar de tweede score van de avond op.

 

Daarna wachtte de balk. Met een knappe oefening en dito afsprong deed Biles de applausmeter opnieuw in het rood gaan. Met een score van 14.566 leverde ze de beste oefening van de avond af.


Met de grondoefening volgde daarna het onderdeel waarop Biles al vijf wereldtitels veroverde. Met enkele duizelingwekkend hoge sprongen etaleerde de Amerikaanse haar ongeëvenaarde explosiviteit. De buit: 14.633 punten. U raadt het al, de beste score van de avond.

 

(lees verder onder de video's)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nieuw element op de sprong

Maar het beste bewaarde Biles voor het eind. Op de sprong, waar ze al twee wereldtitels op pakte, mocht Antwerpen getuige zijn van een unicum. Voor de eerste keer ooit pakte Biles uit met een Joertsjenko met dubbele gehoekte salto, een nieuw element dat vanaf heden de naam Biles II draagt. 


Het is het tweede element op de sprong dat haar naam draagt en het vijfde in totaal. De landing was (nog) niet feilloos, maar het leverde haar wel een monsterscore op. Na haar tweede sprong, een zuiver uitgevoerde Cheng, strandde ze op een gemiddelde score van 14.949 punten.


All-round klokte Biles af op een score van 58.865. Er moeten nog heel wat landen in actie komen, maar dat Biles - op de brug met ongelijke leggers na - op elk onderdeel straks een kanshebber is op goud, lijkt nu al zeker.

De Biles II.

De 5 turnelementen van Simone Biles:

Vloer

1. Biles: dubbele gestrekte salto met halve draai

2. Biles II: dubbele gehurkte salto met drievoudige draai

 

Balk

3. Biles: dubbele gehurkte achterwaartse salto met dubbele draai

 

Sprong

4. Biles: Joertsjenko met halve draai en dubbele schroef

5. Biles II: Joertsjenko met dubbele gehoekte salto

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.