Ga naar de inhoud

"3 jaar voorbereiding weggegooid": Christophe Vandegoor legt de vinger op de wonde voor de 3x3 Lions

 zo 19 mei 2024 09:10
" "
Het olympisch kwalificatietoernooi draaide dramatisch uit voor de 3x3 Lions.

Het olympisch kwalificatietoernooi in Hongarije is met een flinke sisser afgelopen voor de 3x3 Belgian Lions. Ze verloren hun 3 groepswedstrijden en zullen zo niet aanwezig zijn op de Olympische Spelen in Parijs. Christophe Vandegoor volgde het toernooi voor Sporza en zag hoe het fout ging: "Ze hebben onderschat hoe het is om vanuit een favorietenrol te starten."

Een fikse kater.

Wat een feest had moeten worden in Hongarije, draaide uit op een nachtmerrie voor de 3x3 Belgian Lions. Zowel van Japan, Mongolië als Polen werd verloren, waardoor de olympische droom nog voor de start van de Spelen opnieuw de kast in kon.

Sporza-commentator Christophe Vandegoor zag dat het niet per se tegen Polen misliep in Debrecen: "Zaterdag hebben ze behoorlijk goed gespeeld, bij momenten was het het hun typische, snelle spel. Tegen Polen, een team dat hen niet per se goed ligt. Ook op de vorige Olympische Spelen wonnen ze er maar nipt van."

 

"Het is allemaal misgegaan tegen Japan en Mongolië. Los van elkaar legden ze de vinger op de wonde in hun interviews. Ze zeiden dat ze onderschat hebben hoe het is om vanuit een favorietenrol te starten, dat hebben ze niet goed aangepakt."

 

"Dit team is relatief nieuw. Wanneer ze in de ProTour presteren – wat ze goed doen, want enkele weken geleden versloegen ze bijna het beste team ter wereld – zijn ze ontspannen. Daar moet niets, hier ging het echt om de knikkers."

 

"Met dat gevoel moeten ze leren omgaan, dat zat niet oké. Vandaar ook de slechte wedstrijden tegen Japan en Mongolië. Daarna was het kalf voor 95% verdronken, helaas", aldus Vandegoor.

Dat het hier misloopt, stond niet in het scenario.

Christophe Vandegoor

"Dit is echt een domper, het is een enorme setback voor het team."

 

"Er is maar één element dat overbleef na Tokio, dat is Thibaut Vervoort. De Valck is nieuw, Foerts en Donkor zijn gestopt bij 5x5 voor de olympische droom. Ze kunnen allemaal echt wel goed basketballen. Dat het hier misloopt, stond niet in het scenario."

 

Dat dit niet de verwachting was, werd in Hongarije ook pijnlijk duidelijk: "Hier is een cameraploeg een documentaire aan het maken over 5 Belgische teams in hun tocht naar Parijs. Vervoort is zelfs een van de uithangborden van het BOIC, hij stond onlangs nog op hun posters."

 

"Dit was niet ingecalculeerd. Thibaut Vervoort heeft hier sinds Tokio 3 jaar naar toegewerkt, dat is nu weggegooid." Op de vorige Spelen waren de 3x3 dé Belgische ontdekking en verrassing, ze grepen maar net naast een medaille.

Ze zullen deze tegenslag samen moeten verwerken.

Christophe Vandegoor

"Vrijdag zat Donkor na de tweede nederlaag een kwartier eenzaam in de koude op een muurtje, kapot van de ontgoocheling. Dat is een beeld dat ik amper van mijn netvlies krijg. Beelden zeggen veel meer dan woorden", was onze commentator onder de indruk.

 

"Nu kijken ze al vooruit, dat moet je doen. Ze moeten straks ook nog met elkaar verder in die World Tour. Daarvoor reizen ze de hele wereld rond, ze leven bijna op elkaars lip."

 

"Weten dat ze dan in augustus thuis gaan zitten, is een zware slag als topsporter. Die zullen ze samen moeten verwerken."

Gerelateerd: