Ga naar de inhoud

Nederlandse coach en pers reageren na "pijnlijk" verlies tegen Flames: "Ze vierden alsof ze de wereldtitel wonnen"

Nederland ging in Leuven met 2-1 onderuit tegen België.

Geen appeltje-eitje voor de Oranje Leeuwinnen in Leuven gisterenavond. De ambitieuze Nederlanders beten hun tanden stuk op de defensief sterke Flames en zien hoe hun olympische droom ver weg is. De Nederlandse pers is duidelijk. "Pijnlijk en onverwacht."

"De jacht is geopend", stond er gisteren op een oranje spandoek te lezen. De Nederlanders waren naar Leuven afgezakt met maar één doel: winnen. 

 

Want niet enkel de Nations League werd gisteren afgetrapt, ook de zoektocht naar een olympisch ticket ging van start.

 

De ploeg die bovenaan eindigt in de groep (met naast de lage landen ook Engeland en Schotland), is namelijk één wedstrijd verwijderd van een ticketje Parijs 2024.

 

Verliezen tegen België was dan ook uit den boze, zeker met Europees kampioen en WK-finalist Engeland in de poule.

 

Bondscoach Andries Jonker windt er dan ook geen doekjes om. "We moeten deze wedstrijd gewoon winnen. Onze speelsters spelen in de topploegen en we zijn net naar het WK geweest."

De top ontwikkelt zich goed, maar de middenmoot en de subtop doet dat nog veel beter.

Nederlands bondscoach Andries Jonker

Maar Nederland had maar weinig antwoorden in huis om de Belgische verdediging te ontwrichten.

 

“Te weinig snelheid, nauwelijks creativiteit en een gebrek aan scherpte wanneer die er er juist wel moet zijn", klinkt de analyse in de Volkskrant. "Het ontbrak Nederland aan veel om een wedstrijd te winnen."

 

"Normaal gesproken zou de nummer achttien van de wereldranglijst geen probleem mogen zijn, maar België rook en pakte de kans tegen een te flets Oranje.”

 

"We hebben op het WK gezien dat de top zich goed ontwikkelt, maar de middenmoot en de subtop doet dat nog veel beter", vult Jonker aan.

 

"Onze openingstreffer was voor niemand een verrassing, maar die 1-1 was dat wel zeker."

De Belgen vierden alsof ze de wereldtitel hadden veroverd. En niet ten onrechte.

De Telegraaf

En het ging van kwaad naar erger voor de Oranje Leeuwinnen, want in het absolute slot ging doelvrouw Weimar aan het blunderen en kopte Blom de eindstand op het bord.

 

"Als je je kansen niet benut, krijg je de kous op de kop", vat Jonker samen.

 

De vreugde was groot bij de Flames, die al sinds 2016 niet meer hadden kunnen winnen van de noorderburen.

 

“Vlak voor het WK, waar ze zelf niet aan meededen, verloren ze zelfs nog met 5-0 van Oranje", klinkt het in de Volkskrant. 

 

En dat het WK ver weg leek in Leuven, was ook De Telegraaf opgevallen.

 

“Hoewel het geen excuus mag zijn, speelde het naargeestige decor waarin de Derby der Lage Landen plaatsvond, ook niet mee. Waar Oranje het WK had afgesloten in het gevulde kolkende Wellington Regional Stadium, waren in Leuven amper een paar duizend toeschouwers op de wedstrijd afgekomen."

 

"De Belgen vierden de winnende treffer alsof ze de wereldtitel hadden veroverd. En niet ten onrechte, want zo vaak wint België niet van Nederland.”

 

Dinsdagavond spelen de Flames in Schotland en krijgen de Nederlanders Engeland over de vloer.