Ga naar de inhoud
De slotfase had deze keer een zure nasmaak voor de Red Flames.

Schotland bakt de Red Flames een koekje van eigen deeg met de gelijkmaker in de 93e minuut

 di 26 september 2023 22:39
UEFA Women's Nations League: Schotland - België

Van de hemel toch even in de hel. De Red Flames hebben een 6 op 6 in de Nations League door hun handen laten glippen. Dankzij een collectieve prestatie leken de Belgische voetbalvrouwen hun olympische vlam extra zuurstof te geven, maar Schotland scoorde - vanuit buitenspel? - de 1-1 bij de laatste baltoets van de match. Door de zege van Nederland tegen Engeland staan de Flames wel alleen op kop.

Doelpunten:

 

52' Missipo 0-1
93' Howard 1-1

Flames spelen wankel, maar scoren wel na de pauze

Wat een contrast. Tegen Oranje schreeuwden de Belgen het net voor het laatste fluitsignaal uit van vreugde na de winning goal van Blom. In Schotland stonden de gezichten vanavond bedrukt na de heel late Schotse gelijkmaker.

 

De Flames hadden de drie punten in handen, ook al hadden ze eigenlijk geen al te sterke wedstrijd achter de rug. Voor de rust moest doelvrouw Evrard de Flames een aantal keer in de match houden. De Belgen oogden wankel en gaven te veel ruimte weg in de rug van de vleugelverdedigers.

 

Maar de Schotten profiteerden niet en kregen het deksel op de neus. De Flames tonen zich wel vaker dodelijk op stilstaande fases en dat was opnieuw het geval. Missipo scoorde haar allereerste goal ooit voor de Flames en dat met een kopbal.

Missers breken de Belgen uiteindelijk zuur op

Daarna waren de Flames even herboren, ook al omdat de Schotten moesten komen. Detruyer kreeg twee huizenhoge kansen om de voorsprong te verdubbelen, maar ze zat door haar beste krachten heen en vergat te scoren.


In het slot werd het nog heel erg link en uiteindelijk kon Howard de allerlaatste vrijschop van de partij toch voorbij Evrard krijgen. Zuur, zeker omdat ze misschien wel buitenspel stond. Maar bij de vrouwen is er geen VAR en dus bleef de 1-1-einduitslag staan.


De Flames staan op kop in de groep en mogen blijven dromen van de Spelen, maar dan mogen ze deze fouten tegen Europees kampioen Engeland zeker niet herhalen.

Schotland - België

22:39

Einde: 1-1

Wat een anticlimax. De Flames waren op weg naar een zes op zes en hadden die ei zo na in handen, maar bij de allerlaatste kans voor de Schotten viel het tegendoelpunt dan toch: 1-1.


Hoe zuur ook, het gelijkspel is geen onverdiende uitslag. De Flames zaten niet goed in de partij voor de rust en kwamen tegen de gang van het spel in op voorsprong. Maar daarna kregen ze een paar grote kansen om hun voorsprong te verdubbelen. Detruyer liet die kansen liggen en zo konden de Schotten toch nog tegenprikken.


Het lichtpuntje? De Flames staan na twee speeldagen wel bovenaan de groep met vier punten.

22:37

Wat een opdoffer!

Nog een laatste vrije trap voor de Schotten op hun eigen helft. De doelvrouw jaagt de bal naar voren. En jawel, die dwarrelt in doel. Evrard kan er niet meer bij.


En dan is er meteen het laatste fluitsignaal. Dit is zuur.

22:34

Evrard pakt

Het is nu echt volhouden tot het einde. Nicky Evrard moet nog eens een poging onschadelijk maken. Ze blijft even liggen met de bal. Elke seconde telt nu.

22:34

Welma Fon kan ook nog eens oprukken. De speelster van Standard staat er alleen voor, maar doet het goed. Ze kan trappen en besluit een meter over.

22:32

Oef!

De Belgen moeten even bezinnen. Gallacher kan tussen vier verdedigers toch koppen. Evrard staat aan de grond genageld, maar ze ziet de bal net voorlangs gaan. Een zucht van opluchting.

22:32

Het publiek jaagt de thuisploeg naar voren. McLauchlan staat helemaal vrij in de zestien en kan koppen, maar dat doet ze niet goed.

22:29

Wullaert naar de kant

Een kleine verrassing. Serneels haalt Wullaert naar de kant. Ze moet haar band afgeven aan Cayman. Jarne Teulings komt haar Fortuna-ploegmaat aflossen.

22:28

Serneels grijpt in en haalt Detruyer naar de kant. Ze had twee keer kunnen scoren, maar deed dat niet. Het is aan Wijnants om nu beter te doen.

22:27

Een goeie bal van Wullaert richting Welma Fon. Maar Marie Detruyer is helemaal leeg en zo heeft ze geen aanspeelpunt meer daar voorin. 

22:25

Nog wissels bij Serneels. Van Belle komt erin voor Missipo. Gaat zij op het middenveld spelen? Daar lijkt het wel op.

22:23

Zo blijft het zweten voor de Flames. Een Schots schot wijkt af en verdwijnt zo in hoekschop. Evrard bokst weg.

22:22

Dit had 0-2 moeten zijn

Onze woorden zijn nog niet koud en daar is de grote kans voor de Flames. De enorme kans. Een fout bij de Schotten en Wullaert zet Detruyer op weg naar de goal. De keepster durft niet uit te komen en Detruyer moet schieten. Maar ze kiest er nog voor om breed te leggen naar Fon. Zo kan er nog een Schotse voet tussen.

22:20

De Red Flames moeten nog een kwartier overleven want Schotland voert de druk nu echt op. Een tweede goal zou welkom zijn.

22:18

Corsie nipt naast

Een grote kans voor de Schotten om op gelijke hoogte te komen. Ook op hoekschop. Het is kapitein Corsie die kan koppen, en de bal zweeft net naast de linkerbovenhoek. Een waarschuwing voor de Flames.

22:16

Detruyer mist

Wat een kans voor Marie Detruyer! Ze krijgt de bal cadeau van de Schotten en kan helemaal alleen op de doelvrouw af. Deze bal moet tussen de palen, maar ze steekt hem net langs.

22:12
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:11

Een goeie aanval van de jonge Flames voorin. Fon kan de bal voorzetten naar Detruyer. Zij moet besluiten, maar blijft wat te lang met de bal dralen. Zo is de angel eruit.

22:07

Twee wissels bij de Belgen: Cayman en Fon komen er in.