Ga naar de inhoud

Samuel Gaze sprint Pidcock uit het wiel, Pauline Ferrand-Prévot houdt Pieterse af in shorttrack

 do 10 augustus 2023 20:00
Nieuw-Zeeland en Frankrijk juichen in het shorttrack.

Samuel Gaze heeft zijn wereldtitel in het shorttrack verlengd. De Nieuw-Zeelander verschalkte Fransman Victor Koretzky en topfavoriet Tom Pidcock met een ferm slotoffensief. Bij de vrouwen stond er geen maat op Pauline Ferrand-Prévot die op kracht en ervaring Puck Pieterse afhield.

Als een raket schoot het WK shorttrack uit de startblokken.

 

Geen goed nieuws voor Tom Pidcock, die als 61e op de wereldranglijst achteraan op de grid moest vertrekken. Ook voor Peter Sagan - voor het eerst aanwezig op een mountainbike - was hetzelfde lot beschoren.

 

Wie wel goed mee was? Onze landgenoten Pierre de Froidmont en Jens Schuermans. Beiden schaarden zich meteen in een sterke kopgroep. De andere Belgen, Clement Horny (49e) en Arne Janssens (DNF), moesten meteen achter de feiten aanhollen en zouden nooit de voorposten bereiken.

Pierre de Froidmont.

De rasechte mountainbikers hadden begrepen dat ze een Tom Pidcock - vooraf vooruitgeschoven als topfavoriet - niet te dicht mochten laten komen en lieten het tempo in de verschroeiende beginfase niet zakken.

 

"Nice try", dacht de Brit, die op vijf (van de elf) ronden van het einde voor het eerst aan de kop van de wedstrijd verscheen. 

 

Maar die - onzichtbare - inspanning had duidelijk krachten gekost. Zo kon Pidcock niet meer reageren toen de Nieuw-Zeelander Samuel Gaze de laatste ronde met een krachtexplosie opende.

 

Enkel Victor Koretzky kwam nog zéér dicht bij de titelverdediger. De Fransman gooide zijn wiel na een ferm slotoffensief nog net naast dat van de Nieuw-Zeelander, maar kwam uiteindelijk een tiental centimeter tekort. Pidcock eindigde enkele meters achter het duo als 3e.

 

Onze landgenoten Pierre de Froidmont en Jens Schuermans bekochten de eerdere inspanningen cash bij de versnelling van Gaze en eindigden uiteindelijk als 14e en 24e. "We hadden er meer van verwacht", reageerden ze teleurgesteld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Puck Pieterse kruidt koers, maar grijpt naast goud

Bij de vrouwen was het vooral uitkijken of veldrijdster Puck Pieterse veelwinnares Pauline Ferrand-Prévot kon verschalken.

 

Al van bij de start legde de Nederlandse de meervoudige wereldkampioene en titelverdedigster het vuur aan de schenen. Het tempo schoot de lucht in, al snel was duidelijk dat er een select groepje topfavorieten beter was dan de rest.

 

Tien ronden lang probeerden de vrouwen elkaar te kraken. Met een verwoestende aanval vlak voor het absolute slot legde de Franse de race in een beslissende plooi.

 

Pieterse kon het gaatje niet dichten en moest vrede nemen met zilver. De Britse Evie Richards vervolledigde het podium.

 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij de junioren stonden geen onbekenden op het hoogste schavotje. Integendeel. In de U19-categorie won Albert Philipsen met overmacht de Cross Country. De nog maar 16-jarige Deen bevestigde zijn status als multitalent: zaterdag won hij ook de wegrit bij de junioren in Glasgow.

 

Bij de junioren vrouwen ging het goud naar Canada. De 18-jarige Isabella Holmgren claimde het goud, ook de kleur van haar medaille op het jongste WK veldrijden.

Gerelateerd: