Ga naar de inhoud

Kan een kruisbandblessure zoals die van Thibaut Courtois carrièrebedreigend zijn?

 do 10 augustus 2023 17:14

Voor een atleet de grootste nachtmerrie, voor de geneeskunde niet meer dan een routineoperatie. Kniespecialist Johan Bellemans stelt iedereen die Thibaut Courtois een warm hart toedraagt gerust: carrièrebedreigend is zijn kruisbandblessure vast niet. "Al staat hij wel voor een vervelende periode."

"Om eerlijk te zijn: een kruisband scheurt dikwijls", is de eerste reactie van Johan Bellemans, topdokter en kniespecialist, wanneer hij het nieuws over Thibaut Courtois verneemt.

 

Neen, opschrikken doet hij er niet meer van. Zich er zorgen over maken nog minder.

 

"Het is erg vervelend, dat wel. Maar een kruisbandblessure is al even niet meer carrièrebedreigend. De kruisbandchirurgie is sterk geëvolueerd, het is niet meer dan een routineoperatie geworden."

 

"Bij de operatie wordt een donorpees ingeplant in de knie. Meestal wordt ook het kapsel aan de buitenkant van de knie verstevigd om een goede functionering op lange termijn te garanderen."

Als er bijkomende schade is aan het kraakbeen, wordt het herstel op lange termijn wel een pak delicater.

Johan Bellemans

Een standaardingreep. Al kunnen er altijd complicaties optreden.

 

"Als er bijkomende schade is aan het kraakbeen, wordt het herstel op lange termijn wel een pak delicater." Als onze nationale nummer 1 nog vele jaren uit zijn carrière wil persen, moet hij hopen dat zijn kraakbeen ongeschonden bleef.

 

Al wordt daar in geen enkele officiële mededeling over gecommuniceerd, natuurlijk.

 

"En dan hangt zijn volledige herstel af van de tijd die hij ervoor neemt", gaat Bellemans voort. "De snelst mogelijke revalidatie is vier maand, de traagste is negen maand. Dus als we de middenweg nemen: ruwweg een halfjaar."

 

Net op tijd voor het EK, zo lijkt het. In de weken ervoor kan hij weer naar zijn oude niveau toewerken.

 

Want Bellemans gelooft ook dat de keeper dat weer zal bereiken. "Zeker voor een doelman, die minder vaak explosieve bewegingen maakt dan bijvoorbeeld een spits."

 

"Daarenboven keert ongeveer 90% van de spelers terug naar zijn oude niveau, of zelfs beter", sluit Bellemans af met een positieve noot. 

Gerelateerd: