Ga naar de inhoud

Van iemand uit de wachtkamer tot een Premier League-keeper: de alternatieven voor Courtois bij de Duivels

 do 10 augustus 2023 15:14

De vraag was nog nooit zo dwingend als nu. Nu Thibaut Courtois in het slechtste geval een volledig seizoen aan de kant staat, moeten de Rode Duivels op zoek naar een nieuwe eerste doelman. Wie komt in aanmerking? Wij bekijken vijf opties.

Maarten Vandevoordt (21 jaar, 0 caps)

Durft Domenico Tedesco ook nu op de jeugd gokken?

 

Met Maarten Vandevoordt heeft België natuurlijk een bijzonder talentvolle doelman in de wachtkamer van de beloften zitten. De Genk-keeper was op het jongste EK – met de bondscoach op de tribune – één van de weinige lichtpunten.

Simon Mignolet (35 jaar, 35 caps)

Wat zou er omgaan in het hoofd van Simon Mignolet?

 

De doelman van Club Brugge besliste in maart om te stoppen als Rode Duivel. "Als er heel veel blessures of problemen zijn, mogen ze me altijd bellen. Dan kunnen we de situatie bekijken", voegde hij er toen wel aan toe.


Alleen ligt de vacature voor eerste keeper nu wel open. Zou een basisplek op een EK Mignolet niet kunnen verleiden om uit zijn "pensioen" te komen? De vorige vijf grote toernooien moest hij steeds toekijken vanaf de bank.

 

Mignolet zou wel een keuze van de ervaring zijn, niet per se eentje voor de toekomst.

Matz Sels (31 jaar, 3 caps)

Tegen Estland de vervanger van Courtois, maar zal dat ook het geval zijn de komende maanden?

 

Matz Sels begint straks aan zijn zesde seizoen bij Strasbourg en wordt in Frankrijk tot de meest betrouwbare doelmannen gerekend. De ex-keeper van KAA Gent en Anderlecht werd in 2022 zelfs verkozen tot beste doelman van de competitie.

 

Tegen Estland scoorde Sels alvast punten door meteen de nul te houden, maar Casteels was toen wel geblesseerd.

Koen Casteels (31 jaar, 5 caps)

Bij de jeugd werden ze steevast in één adem genoemd: Thibaut Courtois en Koen Casteels.

Die laatste maakte uiteindelijk iets trager carrière dan zijn leeftijdsgenoot, maar geraakte uiteindelijk ook aan de absolute top. Casteels is ondertussen een monument in de Bundesliga, met 258 wedstrijden doet er zelfs geen enkele Belg straffer.

 

Start straks aan zijn negende seizoen bij Wolfsburg en telt momenteel al vijf caps. Onder meer in het oefenduel tegen Duitsland - de tweede match onder Tedesco - deed Casteels het uitstekend.

Thomas Kaminski (30 jaar, 0 caps)

Een Premier League-keeper mag niet over het hoofd gezien worden.

 

Thomas Kaminski verzilverde zijn prima prestaties bij Blackburn vorige week met een transfer naar het gepromoveerde Luton Town. Daar wordt hij normaal een titularis die veel werk zal moeten opknappen – een ideale kans om zich te onderscheiden, dus.

 

Kaminski maakte in 2013 voor het eerst deel uit van de selectie van de Rode Duivels, maar speelde tot dusver nog geen minuut.

Gerelateerd: